През изминалата седмица в свое видеоизявление Слави Трифонов едностранно и

...
През изминалата седмица в свое видеоизявление Слави Трифонов едностранно и
Коментари Харесай

Правителства без парламентарни мнозинства са обречени на агония и провал

През миналата седмица в свое видеоизявление Слави Трифонов едностранно и еднолично постави завършек на ръководещата четворна коалиция сред „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ като изтегли своята партия от управлението на страната. Подобен ход, без значение от кой участник в обединението, беше предстоящ. Просто тъй като тази коалиция се състоеше от несъставни елементи, които се разграничават прекомерно доста и идеологически, и политически, и въз основа поставените цели. И е доста значимо оттук нататък да се приказва за нея в минало време, тъй като четворната коалиция просто не съществува. А дружно с нея не съществува и парламентарното болшинство, което крепеше държавното управление на Кирил Петков.

Простата математика, направена по време на договарянията за държавно управление през декември предходната година преди президентът Радев да връчи първия изследователски мандат, даваше на обединението на „ смяната “ парламентарно болшинство от общо 134 народни представители – 67 от „ Продължаваме промяната “, 26 от Българска социалистическа партия, 25 от „ ИТН “ и 16 от „ Демократична България “. И това парламентарно болшинство, при съществуването на единение между тях, следваше да даде удобен небосвод за ръководство на обединението, която да извърши своята стратегия. Напускането даже и на един от съставляващите я детайли означаваше, че болшинството стопира да съществува. Но още от своето съставяне самата коалиция беше изправена пред голям брой напълно вътрешни премеждия – сложен развой по взимане на решения, дълги и мъчителни договаряния, един непрестанен и изтощаващ обществото непоследователен компромис. Обещаната от „ Демократична България “ правосъдна промяна се случи с едно половинчато закриване на профилираното наказателно правораздаване, без въобще даже да е почнал разговор за избор на нов Висш правосъден съвет, резултатите от митичния референдум на Слави въобще не са въпрос от дневния ред, а тематиката с Украйна, нейното въоръжаване и наличието на войски по линия на НАТО в България беше безусловно бойкотирано от Корнелия Нинова и представителите на Българска социалистическа партия.

Като цяло кардиналното състояние в Конституцията е, че Народното събрание открива съвещанията си и приема своите актове, когато участват повече от половината народни представители (чл. 81, алинея 1 КРБ) и че приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато Конституцията изисква друго болшинство (чл. 81, алинея 2 КРБ). Същото болшинство се отнася за избора на министър-председател, състав на Министерския съвет и персоналните и структурни промени в кабинета. Следователно един закон може да бъде прие
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР