През изминалата седмица жертви на системата в Пловдив станаха четирима

...
През изминалата седмица жертви на системата в Пловдив станаха четирима
Коментари Харесай

Кризата с COVID-19: Съд за болниците и държавата

През миналата седмица жертви на системата в Пловдив станаха четирима души. Едни бяха оставени да чакат на входа на болничното заведение, а други бяха разкарвани с часове и даже дни сред здравните заведения, сигнализира Bulgaria ON AIR.

И макар че изходът е необратим, фамилиите им не могат да намерят опрощение за хаоса, погубил живота на околните им.

" Не търсим пари. Искаме правдивост. Искаме най-сетне едно позволение да бъде отнето и един доктор да влезе в пандиза, тъй като до момента не съм чул за подобен случай ", споделя синът на един от умрелите.

Атанас обмисля да съди университетската болница " Св. Георги " за отношението към татко му, който прекара последните си часове по пижама на стълбите пред здравното заведение.

На идващия ден умира и брачният партньор на Елена още веднъж след забавена здравна помощ.

За страдание от ден на ден стават случаите, в които пациенти или техни близки се оплакват и търсят решение на казуса с достъпа до здравна помощ, тъй като в условия в пандемия това, което следим е, че се приотизират пациентите с ковид.

Според адвокати опциите пред тези хора са няколко.

" В взаимозависимост от това, което желаеме да реализираме можем да си търсим правата както отново споделям в лечебното заведение, по този начин и в страната. Основанията са разнообразни, тъй като задължението на самата болница е да провежда лекуването на пациентите и тяхното превозване и непрекъснатата здравна грижа е едно, а задължението на страната да провежда лечебните заведения и да се основат правила, тъй че те да обезпечат процеса е нещо напълно друго ", споделя адв. Мария Петрова.

За да съдим страната в европейските институции обаче би трябвало да сме изчерпали всички правосъдни варианти у нас.

Колективен иск на всички потърпевши също е неосъществим, защото случаите и аргументите за тях са разнообразни. А фамилиите са безапелационни, че ще търсят правата си до дъно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР