През изминалата седмица автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс

...
През изминалата седмица автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс
Коментари Харесай

Нови цветни снимки на Плутон!

През миналата седмица автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” изпрати следващите фотоси на Плутон, които разкриват нови, неподозирани до този миг елементи!

Снимката нагоре е на район от плутонианската повърхнина, намиращ се все още на снимането на границата сред деня и нощта. Пред очите ни се разкрива просторен накъсан терен със странни линейни хребети, които смайват учените.

“Това е неповторим и замайващ пейзаж, който се простира в продължение на стотици благи ”, оповестява Уилиам Маккинън от екипа на задачата. “Прилича ни повече на кора на дърво или люспи на змей, а не на геологични структури. Ще ни отнеме време, с цел да разберем какво съставлява това нещо, може би е резултат от някаква композиция сред вътрешни тектонични сили и ледена сублимация, зародила заради слабото слънчево осветление на Плутон ”.

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Други фотоси разкриват неподозирани до момента елементи от равнината Спутник – оня бял район от Плутон, който се простира под формата на сърце. Оказва се, че той е набразден от пещери, ниски хребети и неправилни обединения.

“Ню Хърайзънс ” е изпратил и някои значими научни данни. Оказва се, че бялата низина Спутник е доста богата на метан, до момента в който тъмният район Ктхулу няма метан, като се изключи някои изолирани планински върхове или ръбове на кратери. Планините от западната част на Спутник също нямат метан.

Не е елементарно да се опише разпределението на метан на повърхността на Плутон. Но като общо предписание метанът е там, където са светлите равнини и ръбовете на кратерите, само че него го няма в центъра на кратерите или в тъмните региони.

Още информация и фотоси: уеб страницата на НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР