През изминалата нощ вероятно сте спали седем-осем часа. Около един

...
През изминалата нощ вероятно сте спали седем-осем часа. Около един
Коментари Харесай

Учени: Сънищата могат да ни предпазят от външни опасности

През миналата нощ евентуално сте спали седем-осем часа. Около един или два от тях евентуално са били в бездънен сън, изключително в случай че сте млади или физически дейни. Това е по този начин, тъй като сънят се трансформира с възрастта, а физическите извършения въздействат на мозъчната активност.

През останалото време евентуално сте били в сън с бързо придвижване на очите (REM). Макар че това не е единственото време, когато мозъкът ви евентуално сънува, това е времето, когато мозъчната ви активност е най-вероятно да бъде припомнена и регистрирана, когато сте будни, заяви „ Study Finds ”.

Обикновено това се случва, тъй като ви разсънват в действителност странни мисли или усеща, или тъй като последният час от съня е съвсем напълно REM сън. Когато сънищата или алармата ви разсънят, сънят ви постоянно се задържа в първите няколко минути, когато сте будни.

Ако това са странни или забавни сънища, може да разкажете за тях на някой различен, което може в допълнение да закодира загатна за съня.

Сънищата и кошмарите са загадъчни и ние към момента се учим за тях. Те поддържат мозъците ни в положително положение и отмиват мислите от събитията денем на молекулярно равнище. Може би даже ни оказват помощ да си представим какво е допустимо през будните ни часове.

Много е мъчно да се учат сънищата, тъй като хората спят и не можем да следим какво се случва. Мозъчните графики демонстрират, че избрани модели на мозъчна интензивност са свързани със сънуването (и с избрани стадии на съня, при които е по-вероятно да се появят сънища). Но тези проучвания в последна сметка разчитат на самоотчети за претърпяното насън.

Всичко, за което отделяме толкоз доста време, евентуално има няколко цели.

На базово физиологично равнище (за което приказват мозъчната интензивност, държанието по време на сън и проучванията на съзнанието) всички бозайници сънуват. Мозъчната им активност и стадиите на съня им съответстват до известна степен с човешкия REM сън.

По-слабо развитите типове не го вършат. Някои медузи, които нямат мозък, изпитват нещо, което физиологично може да се дефинира като сън, само че те не изпитват същите физиологични и поведенчески детайли, които наподобяват REM съня.

Смята се, че при хората REM сънят се появява циклично на всеки 90-120 минути през нощта. Той ни защищава от прекомерно бездънен сън и от накърнимост към офанзиви. Някои учени считат, че сънуваме, с цел да попречим на мозъка и тялото ни да изстинат прекалено много. Основната температура на тялото ни нормално е по-висока, до момента в който сънуваме. Обикновено е по-лесно да се събудим от сън, в случай че би трябвало да реагираме на външни сигнали или рискове.

Мозъчната интензивност по време на REM-съня задейства мозъка ни за известно време. Тя е като перископ в по-съзнателно положение, наблюдаващ какво се случва на повърхността, след което се връща назад, в случай че всичко е наред.

Някои данни сочат, че " трескавите сънища " са доста по-рядко срещани, в сравнение с бихме могли да чакаме. Всъщност, когато сме заболели, продължителността на REM съня е доста по-малка.

Прекарването на по-малко време в REM-сън, когато имаме тресчица, може да се дължи на обстоятелството, че сме доста по-малко способни да контролираме телесната си температура в този стадий на съня. За да ни защищити, мозъкът ни се пробва да контролира температурата ни, като " прескача " този стадий на съня. По същата причина сме склонни да имаме по-малко сънища, когато времето е горещо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР