През горещите летни дни пийте повече вода и яжте леки

...
През горещите летни дни пийте повече вода и яжте леки
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: В летните жеги кафето и бирата да се приемат задължително с вода

През горещите летни дни пийте повече вода и яжте леки храни. Половин час преди да излезете от у дома хидратирайте тялото с най-малко половин литър вода.  

Това посъветва в изявление за предаването " Нюзрум “ по Радио " “ експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.  

" През този интервал ще мислим за по-леки, нискокалорийни хранителни режими, при които хранителният банкет да не утежнява работата на храносмилателната система. Не ни се употребяват червени меса, салами и мазни сирена. Инстинктивно апетитът ни дефинира нашите потребности. Говорейки за хранителен режим, той ще бъде лек “, изясни тя.  

" Разбира се, че ще си хапнем една топка лек млечен или плодов сладолед. Не приказваме обаче за оцветен сладолед “, добави проф. Донка Байкова.  

Специалистът предложи в интервала на летни жеги да мислим най-вече за питейния режим. Причината – над 30 градуса най-рискова се оказва нашата терморегулация.  

" Алкохолните питиета не са за предпочитане, тъй като имат диуретично деяние, т.е. загуба на вода. Кафето и бирата да се одобряват наложително с вода “, светва проф. Байкова.  

Тя предложи на родителите да извеждат децата си на открито до 10 часа, когато няма слънцегреене. Същото е годно и за възрастните хора.  

" Дрехите да са леки, необятни и бели. Шапката на главата е наложителна. В чантата си безусловно носете течност – вода “, сподели още проф. Байкова.  

" Климатикът би трябвало да бъде надъхан на такава температура, че разликата сред вътрешната и външната температура да не бъде повече от 8 градуса, другояче още веднъж затрудняваме акомодацията “, посъветва експертът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР