Прогноза за лихвените проценти по спестовни сметки: Какво прогнозират експертите за тази година, 2024

...
През голяма част от времето след рецесията от 2008 г.
Коментари Харесай

През голяма част от времето след рецесията от 2008 г. спестителите едва успяваха да печелят лихва върху парите, които държат в спестовните си сметки. От миналата година обаче лихвите по банковите сметки рязко се повишиха, което се дължи до голяма степен на повишаването на лихвите на Федералния резерв за борба с инфлацията.

Сега много финансови институции предлагат атрактивни проценти по спестовни сметки, особено за високодоходни спестовни сметки. Докато националният среден лихвен процент за спестовни сметки е 0,43%, според FDIC, много банки и кредитни съюзи имат годишна процентна доходност (APY) над 4% или дори 5%.

Може да се наложи да направите известно проучване, за да намерите тези лихвени проценти, тъй като текущата ви банка може да не предлага конкурентни доходи, но тъй като все повече спестители се насочват към сметки с висока доходност, това може да повиши лихвите навсякъде.< /p>

„Банките ще направят колкото могат повече от потребителите, които не предприемат действия, но в крайна сметка няма да има достатъчно неосведомени за банките и те ще започнат да губят депозити, така че ще трябва да станат конкурентоспособни “, казва Том Сиомадес, CFA, главен инвестиционен директор в AE Wealth Management.

Но освен тази гледна точка на конкуренцията, лихвените проценти по спестовните сметки ще продължат ли да растат тази и през следващата година? Или сме достигнали връх? По-долу ще разгледаме прогнозите за лихвените проценти по спестовни сметки от няколко експерти. Като всяка финансова прогноза обаче, може да вземете предвид информацията, без да я приемате като гаранция.

Започнете, като проучите опциите си за високодоходни спестовни сметки сега, за да видите колко повече лихва бихте могли да спечелите.

Прогнози за лихвите по спестовните сметки за 2023 г.

Много експерти смятат, че лихвените проценти по спестовните сметки няма да се променят много до края на годината. Ако Фед отново повиши лихвените проценти, това може да доведе до по-високи лихвени проценти, но дори и тогава въздействието вероятно ще бъде малко въз основа на настоящите очаквания.

Ърни Гос, професор и председател на Джак А. Макалистър по регионална икономика в Крейтън University, прогнозира 0,25% увеличение на лихвите по спестовните сметки до края на годината.

Други смятат, че промените ще бъдат още по-заглушени.

„Лихвите по спестовните сметки трябва да останат сравнително равни до края на 2023 г.“, казва Адам Моелис, съосновател и главен изпълнителен директор на Yotta Savings. „Инфлацията изглежда намалява до целта на Фед от 2% и не очаквам повече повишения на лихвените проценти, с изключение на изненади относно инфлацията.“

По подобен начин Брайън Кун, CFP, старши вицепрезидент финансов съветник в Wealth Enhancement Group, се съгласява, че лихвените проценти вероятно няма да се променят много в двете посоки през следващите няколко месеца.

„За остатъка от 2023 г. е трудно да се прогнозират големи движения в спестовните сметки, като се има предвид, че имаме възможност за ограничени допълнителни увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв срещу забавяща се икономика. Това обаче означава, че не изглежда вероятно процентите по спестовните сметки да паднат бързо“, казва той.

Разгледайте опциите си за високодоходни спестовни сметки сега и започнете да печелите по-голяма лихва!

Прогнози за лихвените проценти по спестовните сметки за 2024 г.

Въпреки че много експерти очакват минимално движение през 2023 г., през следващата година лихвите може да започнат да падат. Все пак тези промени вероятно ще се появят с премерено темпо.

„За 2024 г. можем да видим, че Фед ще спре да повишава лихвите и вероятно ще започне да ги понижава. Това може да повлияе отрицателно на нивата на спестяване, но е малко вероятно да видим темпът на понижаване да бъде толкова бърз, колкото увеличенията, настъпили през последните 18 месеца", казва Кун.

Тези промени могат да настъпят, ако икономиката се обърне на юг.

"С драстично обърната крива на доходност, не мисля, че на този етап е възможно да се избегне рецесията. Не съм сигурен кога ще дойде, но мисля, че със сигурност до 2024 г. ще настъпи", казва Брайън Кенън, главен изпълнителен директор и главен портфолио стратег в Cannon съветници. „Когато това стане, Федералният резерв ще спре всякакви по-нататъшни увеличения на лихвените проценти и в крайна сметка ще започне да ги понижава. По-ниските лихвени проценти ще намалят лихвените проценти по спестовните сметки.“

Имайте предвид обаче, че не всеки мисли за рецесия ще се случи. Мнозина все още прогнозират меко кацане, при което икономиката се забавя, но не става отрицателна, тъй като инфлацията се контролира.

През 2024 г. „лихвените проценти по спестовните сметки ще се движат настрани за годината. Това означава, че лихвените проценти ще се движат нагоре и надолу малко, но ще бъдат фиксирани към лихвения процент в началото на годината“, казва Грос . „Това е така, защото Федералният резерв контролира краткосрочните лихвени проценти, а Фед ще поддържа краткосрочните лихвени проценти и лихвения процент постоянни за цялата година, тъй като икономиката е балансирана между опасенията за инфлацията и опасенията за рецесията.“

Но дори ако Федералният резерв намали лихвите, спестовните сметки могат да останат привлекателни за много хора, тъй като може да отнеме време, за да се понижат лихвите. „През 2024 г. очаквам лихвите да се понижат умерено, тъй като инфлацията се върне към целевата лихва на Фед. Спестовните сметки все още ще бъдат добър вариант за потребителите“, казва Моелис.

Научете повече за опциите за вашата спестовна сметка тук днес.

Алтернативи за спестовни сметки, които да обмислите

Въпреки че няколко експерти смятат, че процентите по спестовни сметки ще останат високи, други видове сметки и инвестиции могат да бъдат добра алтернатива за някои хора.

Например, за тези, които искат по-голяма сигурност с доходите си, депозитни сертификати (CD) или съкровищни ​​ценни книжа биха могли да са подходящи.

„Предимство е, че някои от тези продукти ще се заключат лихвен процент за период от месеци или години, в сравнение със спестовна сметка, при която лихвеният процент може лесно да се намали по преценка на банката“, казва Ник Борман, CFP, инвестиционен съветник в Bormann Wealth Management.

CD-та може да бъде особено привлекателно за тези, които искат повече дисциплина в спестяванията си.

„Те обикновено плащат по-висок процент от традиционната спестовна сметка и заключват парите ви, така че да не се изкушавате да нахлуете в спестяванията си, “, казва Сиомадес.

В момента краткосрочните компактдискове са склонни да носят по-висока доходност от дългосрочните, но това може да се промени, ако Фед започне да намалява лихвите.

„С кривата на доходност е обърната, по-дългосрочните дюрации осигуряват по-ниски доходности, които може да не са привлекателни в днешната среда на лихвените проценти. Те обаче могат да станат много привлекателни, ако САЩ изпаднат в рецесия, което ще принуди Фед да започне да намалява лихвите", казва Кенън. „Разпределянето на част от вашите дългосрочни пари по кривата на доходност може да има много смисъл като алтернатива към традиционните спестовни сметки."

Тези, които имат дългове, може също да насочат вниманието си към изплащането им, вместо да влагат пари в спестовни сметки.

"Колкото и да са високи процентите по спестовните сметки , плащането на 20% или повече по дълг по кредитна карта ще бъде по-високо“, казва Кун.

С други думи, лихвата, която можете да спечелите от спестовни сметки, обикновено е по-малка от лихвата, която бихте платили по кредитна карта дълг, така че може да се натопите „в спестявания, за да изплатите натрупания дълг“, добавя той.

Накрая, хората може да се обърнат към инвестиции като акции, вместо само да държат пари в спестовни сметки.

„В дългосрочен план диверсифицираните индексни фондове винаги са добър вариант. Трябва да сте готови да приемете по-голяма волатилност, тъй като в краткосрочен план може да изпитате загуби. Но ако историята е някакъв показател, в дългосрочен план вероятно ще се справите добре, като държите диверсифицирано портфолио от акции“, казва Моелис.

Както можете да видите, има много начини да съхранявате и инвестирате вашите пари, с различни плюсове и минуси. Така че, докато високодоходните спестовни сметки могат да бъдат добро място за печелене на доходи от лихви в настоящата среда, все пак можете да обмислите тези други опции, особено ако имате допълнителни пари в брой освен спешни спестявания.

Сравнете опциите си и обмислете разговор с доверен професионалист за повече насоки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР