През годините децата на хипер богаташите в Китай станаха известни

...
През годините децата на хипер богаташите в Китай станаха известни
Коментари Харесай

Ежедневие в лукс: Как живеят децата на супербогаташите в Китай?

През годините децата на хипер богаташите в Китай станаха известни с неприличните си прояви, с които показват своята имотност - позирайки до извънредно скъпи коли като Bentley и Lamborghini, карайки новия си Mercedes в Забранения град, показвайки купища юани в обществените медии или поставяйки на домашните си любимци златни часовници Apple. Това са единствено няколко образеца. С време обществото сякаш привикна с тези демонстрации на благосъстояние, само че през днешния ден това към този момент се вижда рядко и е по-скоро изключение, в сравнение с предписание, както преди, написа Bloomberg.

Всъщност капризните деца са там и към момента пазят първокласните си артикули, както и не престават да си поръчват бутилки шампанско от 500 $. Но като цяло те към този момент схващат, че е по-добре да бъдат тихи, изключително откакто държавното управление на президента Си Дзинпин завъртя глава през последните няколко години и към милиардерите.

" Научихме по какъв начин да се държим, откакто видяхме по какъв начин фамилиите на нашите другари бяха затворени ", показва 32-годишният Ту Хаоран, създател на Fantasy Entertainment - една от най-големите организации за диджеи в Китай. Той изяснява, че от 2016 година насам тези случаи към него са зачестили, което е принудило заможните китайци да сведат позьорските си прояви по най-малко. Хаоран също е от тези хипер богати фамилии, само че се пробва да пробие самичък, въпреки и първичната инжекция от 2 милиона юана (300 000 долара) от татко му за започването на бизнеса. Сега компанията му се прави оценка на повече от 12 милиона юана, а той, сходно на доста от връстниците си, е горделив с триумфа си и е безапелационен, че повече няма да се обърне към татко си, който е медиен магнат.

Като цяло обстановката за най-богатите в страната става все по-несигурна. Въпреки че стопанската система може да се трансформира в най-голямата в света в границите на десетилетието, тя е и една от най-неравностойните. Пандемията на Covid-19 в допълнение утежни обстановката. Заради това Си ускорява напъните си, с цел да подсигурява, че благосъстоянието се разпределя по-равномерно сред всичките 1,4 милиарда души в страната. Това обаче би трябвало да стане преди 2022 година, когато партията ще реши дали да го задържи за трети мандат. На огромно съвещание на Китайската комунистическа партия през октомври Си съобщи, че развиването на Китай е " небалансирано и незадоволително ".
 Най-богатите фамилии в Азия ръководят $463 милиарда. Ето и кои са те
Най-богатите фамилии в Азия ръководят $463 милиарда. Ето и кои са те

Тяхната история

Според Диана Чойлева - главнен икономист на Enodo Economics - посоката на Си наподобява бележи смяна от тази на някогашния водач Дън Сяопин, който сподели, че е добре някои хора да " забогатеят първо ", когато през 80-те години инициира пазарно насочени промени, които трансфораха Китай в индустриална мощ. Все отново обаче Дън също е бил безапелационен, че Китай, бидейки социалистическа страна, не може да има трайно богати и трайно небогати съсловия, разяснява още Чойлева. По думите й в този момент, по времето на Си, Китай " към този момент не е в режим на догонване ", което значи, че страната може да се обърне към народа. " Вече не е OK някои хора да станат богати и да не престават да забогатяват, до момента в който бедните стават все по-бедни. "

И всичко това се обрисува като все по-голям проблем за привилегированите деца на свръх богатите елити, известни в Китай като " fuerdai ". При анкета от последните месеци доста от тези младежи упорстват да не бъдат назовавани с цялото си име, макар известността си. В голям дял става въпрос за деца на хора, които забогатяват по време на взрива на Китай, като получават ранен достъп до задграничните пазари, монополизират чисто нови промишлености или построяват солидни портфейли на зараждащите се фондови и имотни пазари.

Сега обаче се появяват доказателства, че обособените обществени съсловия в Китай се втвърдяват, което е ново предизвикателство за комунистическата партия и в същото време смут за посочената доскоро обществена класа.

В оповестения през януари показател за обществена подвижност на Световния стопански конгрес Китай се класира на 45-то място от 82 страни. Страната е под Съединени американски щати, Русия и по-голямата част от страните в Европа. В собствен отчет от октомври Credit Suisse Group предизвестява, че неравенството в благосъстоянието на китайците се е " повишило много бързо " след прехода на Китай към пазарна стопанска система. В края на 2019 година в страната е имало 5,8 милиона милионери и 21 100 поданици с благосъстояние над 50 милиона $, което повече от която и да е страна като се изключи Съединени американски щати.

Масово за хора в Китай, които не са родени в този хайлайф, става все по-трудно да се изкачат по обществената стълбица. За тях е доста по-трудно, тъй като няма кой да ги побутне в образованието, с владеене на някаква благосъстоятелност или просто финансова инжекция - нещо, което постоянно се следи постоянно в разрастващите се страни.

Доклад от 2018 година на Организацията за икономическо съдействие и развиване открива, че би трябвало да минат седем генерации, с цел да може човек, роден измежду най-бедните 10% в Китай, да доближи междинен приход. Докато Китай реализира положителни резултати във връзка с достъпа до обучение в показателя на WEF, качеството на образованието остава неприятно отвън градските региони, а заплатите са релативно по-ниски за по-голям % от популацията по отношение на други страни.

Следователно най-належащият въпрос пред Си в този момент е той да реализира задачата си за удвояване на приходите на глава от популацията по отношение на 2010 година, преди Комунистическата партия да отпразнува своята 100-годишнина през 2021 година или преди приключването на втория му 5-годишен мандат през 2022-а. Като част от това, неговото държавно управление разгласи, че страната към този момент е изкоренила крайната беднотия в селските региони, даже откакто пандемията изостри разделянето сред богати и небогати.

През май тази година министър председателят Ли Къцян сподели на представители на комунистическата партия, че 600 милиона китайци - съвсем половината от популацията на страната - живеят с месечен приход от 1000 юана, или 150 $. А това шокира доста жители в страната, която основава най-малко по един милиардер на седмица.

Изправен пред все по-враждебна Америка, в този момент Си се концентрира повече върху увеличението на вътрешната стопанска система, като част от това включва централизация на благосъстоянието в софтуерния бранш, който е основал някои от най-богатите хора в Китай.

Много от децата на богатите китайци към този момент са наясно, че проблем с комунистическата партия е най-бързият метод да изгубят всичко и вероятно даже да се озоват в пандиза. Но те също по този начин не мислят, че държавното управление работи бързо, с цел да изземе приходите им, като доста от тях означават неотдавнашните речи на Си, в които той приказва за значимостта на предприемачеството за стимулиране на растежа.
 Промишлената интензивност в Китай е на 10-годишен връх
Промишлената интензивност в Китай е на 10-годишен връх

Втората по величина стопанска система в света към този момент се възвръща до равнището от преди коронакризата

Предложенията за въвеждане на налози върху наследството, имуществото или благосъстоянието се разискват към този момент в продължение на години, само че до момента не се е стигало до дейности, ненапълно поради опасенията, че това може да удари нововъзникващата междинна класа в Китай. Събирането на такива типове налози няма да реши казуса с неравенството съгласно Шей Сушан - президент на Китайската академия за обществени науки. По думите му най-голямото предизвикателство пред страната е " по какъв начин да направи пая по-голям ", вместо да го дели на повече части.

Едно е несъмнено - държавното управление на Си следи доста по-внимателно богатите в този момент. По-конкретно, властта сътвори автоматизирани системи, които наблюдават паричните потоци и изискват повече информация за изпращане на средства в чужбина, което затруднява свръхбогатите китайци да местят парите си в офшорки.

Все още има малки врати. Източници описват по какъв начин богатите китайци основават тръстове с номинирани структури, трансферират активи за милиарди долари на свои близки или си купуват задгранични паспорти. Но сякаш и тези дни скоро ще отминат.
 Азия изпреварва останалия свят по растеж на броя на милиардерите
Азия изпреварва останалия свят по растеж на броя на милиардерите

Очаква се континентът да бъде дом на 1003 милиардери
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР