През днешния ден християнската църква почита паметта на юдейския пророк

...
През днешния ден християнската църква почита паметта на юдейския пророк
Коментари Харесай

Ирминден е! Вижте какво не бива да правите днес

През днешния ден християнската черква уважава паметта на юдейския оракул Св. Йеремия, прочут със своите трагични предсказания.

Той предвещава, че Йерусалим ще бъде обсаден от владетеля Навуходоносор, а също и че народът ще се бъде разпилян по всички краища на сета, с цел да изкупи греховете си. Прорицателят декларира и че Бог ще прати на Земята собствен наследник.

Днес имен ден честват носещите имената Ермена, Ерменлина, Ерменко, Тамара, Мая, Майя.

Първи май е значим ден и в българския фолклор – той е прочут като Ермия, Йеремия, Ерминьорто, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден или празник на змиите /вярва се, че на него излиза Царят на змиите/. Около тази дата в елементи от страната се извършват специфични обреди и ритуали за здраве, благополучие и благоденствие и най-много, с цел да не бъде ухапан някой от змия или гущер.

 Левурда

По време на Йеремия момците палели огньове и шумели с тенекии, произнасяйки заклинания, с които да пропъдят рисковите гадинки. Жените пък свивали венчета, с които кичели вратите на къщите си, с цел да ги предпазят от несгоди. На този ден младите правили и обредно бране на див чесън, защото считали, че той има свойството да пази от неприятното.

Жените още се пременяли с красиви одежди и започвали да вършат съдове за печене на самун. Смятало се, че като се нацапат със сместа за съда, няма да ги приближи змия през годината. В някои елементи на страната на този ден момите ставали рано и събирали утринна роса, а по-късно я изпивали, с цел да са здрави и мощни. Други пък изминавали косите си с запарка от билки и цветя още веднъж за здраве.

 Поверия за Ирминден

Според старите хора на този ден не трябва да се работи на полето и който не съблюдава това вярване, по-късно ще бъде ухапан от влечуго.

Ирминден е бил значим и за бременните дами и тези, на които скоро им следва да се задомят. Вярвало се е, че те би трябвало да изпълнят също специфични ритуали при започване на май, с цел да предпазят рожбите си от йеремия – заболяване, породено от неприятни очи и зли сили.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР