През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал

...
През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим“ е внесъл 160 000 барела от сорта Уралс през декември 2022 г.

През декември вносът на съветски нефт в Европейски Съюз е понижен по отношение на ноември с 270 000 барела на ден до 900 000 барела на ден, съгласно данни на Международната организация по силата (МАЕ), представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Спадът е в резултат на влязлото в действие от 5 декември ембарго върху съветския нефт, внасян в Европейски Съюз по море, както и на наложения от страните от Г-7 таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел. Мерките са директно разследване на съветската инвазия в Украйна, почнала преди близо 11 месеца.

Повечето от ориентирания по море към страните членки на Европейски Съюз съветски нефт, или 160 000 барела от общо 230 000 барела, е импортиран в България, която се употребява от изключение в ембаргото. Един танкер е дошъл в Италия, а други два - в Нидерландия, съгласно месечния отчет на МАЕ, публикуван в сряда. От януари съветски нефт по море в Европейски Съюз има право да внася само България, добавя МАЕ.

Общият импорт на съветския нефт в Европейски Съюз - по море и по тръби, е понижен през декември 2022 година с 1,6 милиона барела по отношение на февруари.

Вместо него Европейски Съюз залага на повишен импорт от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гаяна, съгласно отчета на МАЕ.

Съединени американски щати и Казахстан също са евентуални други възможности, показва МАЕ. Казахстан реализира предварителна договорка с Москва да изнася нефт за Германия през съветските петролопроводи.

През декември Норвегия усили индустриалния потенциал на най-голямото находище

в Западна Европа - „ Йохан Свердруп “, до 720 000 барела на ден от предходните 535 000 барела. „ Това е добра вест за европейските рафинерии, защото петролът от „ Йохан Свердруп “ е най-хубавата опция на съветския вид Уралс “, показва МАЕ.

 

 

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР