През декември новият вариант на коронавируса - Омикрон - се

...
През декември новият вариант на коронавируса - Омикрон - се
Коментари Харесай

Нова хипотеза: Омикрон убива със закъснение

През декември новият вид на ковид - Омикрон - се разпространяваше с невиждани темпове в Южна Африка. Сега новозаразените са надалеч по-малко, само че смъртните случаи порастват, написа Deutsche Welle.
Новият вид на ковид - Омикрон - беше за първи път регистриран в Южна Африка през ноември 2021 година. Той бързо докара до растеж в броя на случаите там. На 17 декември бяха регистрирани рекордните 24 хиляди случая за едно денонощие. Сега новозаразените са надалеч по-малко, само че пък смъртните случаи на пациенти с ковид се усилиха фрапантно. Защо?
На фона на рекордния брой новозаразени, в Южна Африка на 17 декември бяха регистрирани 35 смъртни случая. Месец по-късно - на 18 януари - те към този момент са 87 за денонощие. Смъртността и в идващите две седмици се резервира висока. Математикът от Кеймбридж Ридхваан Сулиман дава допустимо пояснение за това: "Голямо закъснение и/или по-бавно отчитане ".
Смъртността в пандемията нормално е резултат от равнищата на заболеваемост преди 2 до 3 седмици. Защото, в случай че пациент се болести и разболее тежко, той влиза в интензивно поделение няколко дни след инфекцията. В него пък прекарва приблизително към 10 дни преди дефинитивно да загуби борбата с заболяването. Ако пациентът почине, неговата гибел бива регистрирана още 2 до 3 седмици по-късно. Хипотезата, която Сулиман изрича, е, че отчитането на данните от Омикрон в Южна Африка става даже по-бавно. Причината са както коледните и новогодишни празници, по този начин и по-ограниченият потенциал в следствие от бързото разпространяване на новия вид на вируса.
Боледуването с Омикрон в множеството случаи минава по-леко, в сравнение с това с Делта разновидността на ковид. Но това надалеч не значи, че никой не умира след възпаление.
Междувременно президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса реши да отстрани множеството ограничавания, въведени поради вируса, след съвсем две години на съществени рестрикции на публичния живот. Така галериите, заведенията за хранене и магазините в Кейптаун още веднъж работят до късно, а немалка част от туристите, които анулираха екскурзиите си до Южна Африка през декември поради новия вид на вируса, в този момент се стичат натам.
Макар едвам 28% от южноафриканците да са изцяло имунизираните, учените са оптимисти за развиването на пандемията. Епидемиологът Волфганг Прайзер, който работи в университета Стеленбош, ситуиран покрай Кейптаун, споделя, че още преди вълната от Омикрон доста южноафриканци към този момент са се сблъскали с ковид - към 70% от популацията съгласно изследване на антителата. Затова Прайзер се надява, че пандемията ще се трансформира в ендемия.
Могат ли и другите страни да са толкоз спокойни за развиването на вируса? Не безусловно. Защото изискванията в Южна Африка са напълно разнообразни - да вземем за пример междинната възраст на популацията и климатът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР