През декември 2022 г. Столична община въведе една от първите

...
През декември 2022 г. Столична община въведе една от първите
Коментари Харесай

Как ефективното приложение на първата нискоемисионна зона за автомобили в България ще подобри въздуха в София?

През декември 2022 година Столична община вкара една от първите зони с ниски излъчвания за коли в Централна и Източна Европа. Зоната ще влезе в деяние през сегашния отоплителен сезон – от 1 декември тази година, и ще остане в действие до края на февруари 2024 година Въпреки че началната дата е след броени дни, контролът за използването на наредбите остава неразбираем и на практика комплициран. При мощна политическа воля и деен разговор със заинтригуваните страни, зоната с ниски излъчвания има капацитета да се трансформира в една от най-амбициозните ограничения за обезпечаване на по-здравословна среда за жителите на София. Необходимо е обаче дебатът за политиките за непорочност на атмосферния въздух да се измести от въвеждането на ограничаващи ограничения към показване на позитивните въздействия като здравните аспекти, намаляването на трафика и подобряването на метода на живот в градовете.

Политиката за по-чист въздух се трансформира в приоритет за множеството европейски градове. Незавидната позиция на София като една от най-замърсените столици в Европейския съюз (ЕС) подтикна Столична община да вземе ограничения за ограничение на главните замърсители на въздуха, а точно – автомобилния превоз и отоплението на твърди горива. Основен принцип за битка с мръсния въздух, общопризнат по света, е основаването на специфични ограничавания за прекосяването на коли през най-натоварените градски направления. Подобен е и методът, който възприема Столична община.

Зоните с ниски излъчвания са известна мярка за възстановяване качеството на въздуха и околната среда в градовете – в Европейски Съюз към този момент действат над 320 зони. Те съставляват обособена територия с следен достъп за коли, постоянно в границите на административните граници на града. Регулирането нормално е обвързано с евростандарта на транспортните средства, като при открито противоречие се заплаща спомагателна такса или не се позволява прекосяване през зоната. 

Как зоните с ниски излъчвания подкрепят ограничението на изменението на климата?

Зоните с ниски излъчвания действат най-вече като мярка за намаляване на последствията от изменението на климата. Те имат за цел да понижат количеството на замърсителите, отделяни от транспортните средства в градска среда. Това деяние е директно ориентирано към първопричината за изменението на климата, като се лимитира изпускането на замърсители в атмосферата.

Същевременно зоните могат да бъдат обсъждани и през призмата на акомодацията. Като усъвършенстват качеството на въздуха в градовете, зоните с ниски излъчвания индиректно способстват за построяването на по-добра резистентност против въздействието, което изменението на климата оказва върху публичното здраве.

Защо са въведени зоните с ниски излъчвания в София? 

Концепцията за основаване на зони с ниски излъчвания е заложена в дълготрайната тактика на Столична община за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Административно те са въведени през декември 2022 година със специфична разпоредба , която планува поетапни ограничавания и забрани за:

  • придвижването на коли за избран интервал от време по отношение на екологичните им групи,
  • използването на твърди горива за битово отопление.

Обхватът на зоната за коли е разграничен на „ Малък кръг “ и „ Голям кръг “. Границите на зоните ще бъдат обозначени с пътни знаци и табели, като в допълнение са инсталирани камери за видеонаблюдение.

Фигура 1: Обхват на зоната с ниски излъчвания – Голям и Малък кръг. Източник:. Център за проучване на демокрацията, 2023 година

Кои коли ще бъдат обхванати от зоната?

Превозните средства са лимитирани според от екологичните им групи, които са избрани по време на наложителния им годишен механически обзор и се отбелязват със специфичен стикер на предното им стъкло. 

Евростандартът се ползва за всички нови коли според от годината на произвеждане на автомобила:

Фигура 2: Класификация на евростандарта по отношение на годината на произвеждане на автомобила. Източник.

Съгласно Наредбата рестриктивните мерки ще се ползват поетапно за транспортни средства от категории М1 (с не повече от 8 места за сядане в допълнение към водача) и N1 (предназначени за транспорт на товари и с тегло под 3,5 тона). За да се реализира по-голям резултат от зоната, обсегът на лимитираните коли ще се уголемява на годишна база, започвайки от Екологична група 1 през 2023 година и включвайки Екологична група 3 през 2027 година

Фигура 3: Поетапно въвеждане на ограничавания по екологични групи. Източник: Авторът, по данни от Столична община.

Колко по-чист ще стане въздухът в София?

Опитът от редица европейски градове, да вземем за пример Лондон, е потвърдил, че въвеждането на зони с ниски излъчвания носи всеобхватни изгоди за околната среда, както и за здравето на жителите и гостите на града.

Неотдавнашен разбор на International Council on Clean Transportation (ICCT) се опита да оцени въздействието на зоната в София върху количеството излъчвания на азотни оксиди (NOx) и финно прахови частици (ФПЧ). Според оценката на ICCT, в настоящия си обсег нискоемисионната зона ще способства за 37% понижаване на излъчванията на азотни оксиди и 56% на ФПЧ от леки коли до 2024 година .

Проучването открива, че ограничението на дизеловите транспортни средства Евро 4 и бензиновите транспортни средства Евро 3 през 2024 година ще има кумулативен резултат от близо 50% за понижаване на излъчванията на азотни оксиди и съвсем 75% на излъчванията на ФПЧ. Анализът в допълнение демонстрира, че при въвеждане на по-амбициозни ограничавания до 2028 година за дизеловите коли Евро 6 и бензиновите коли Евро 4, излъчванията на азотни оксиди от транспортните средства ще намалеят с 68%, а излъчванията на ФПЧ – с 87%.

Какви спънки съществуват за използването на наредбите?

Едно от най-големите провокации пред столичната администрация е да приложи на процедура написаните разпореждания. Тези усложнения касаят ефикасното налагане на наказания на водачите, които не съблюдават съответните забрани.

Засега остава неразбираеми следните аспекти: 

  • Дали контролът ще бъде реализиран само чрез камери и/или посредством общински чиновници, които ще имат право да постановат санкции на място при определяне на нарушаването в действително време.
  • Дали санкцията ще бъде налагана „ дневно “ или за всяко нарушаване на въведените забрани и/или ограничавания, без значение от това какъв брой пъти съответният автомобил премине през зоната.
  • Няма ясни критерии за установяване на размера на санкциите според Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Необходимо е дебатът за политиките за непорочност на атмосферния въздух да се измести от въвеждането на ограничаващи ограничения към показване на позитивните въздействия като здравните аспекти, намаляването на трафика и подобряването на метода на живот в градовете.

Стъпки за по-ефективно осъществяване на зоната с ниски излъчвания

Следните оферти с съответни ограничения могат да допринесат за по-ефективното използване на Наредбата на територията на Столична община:

  1. Приемане на промени в Наредбата, които разрешават на притежателите на коли, които не дават отговор на въведените ограничавания, да заплащат такса за прекосяване през зоната.
  2. Определяне на корав размер на санкцията за нарушение на въведените ограничавания. Санкцията да се постанова дневно, а не за всяко настрана нарушаване, както и въвеждане на опция санкциите да се постановат с фиш и/или с електронен фиш въз основа на данните, получени от камерите.
  3. Предвиждане на опция за уведомяване с СМС при осъществяване на нарушаване и издаване на електронен фиш.
  4. Въвеждане поетапно на действие 24/7, в началото съобразено с часовете на сините и зелени зони за платено паркиране, както и включване на столичните региони с най-високи излъчвания на ФПЧ в обсега на зоната с последователно разширение до строителните граници на града. 
  5. Ограничение на транспортните средства по отношение на техния евростандарт с ускорено включване на по-високите класове, с цел да се реализира по-бързо влияние върху качеството на въздуха. Ограниченията да бъдат годни освен за коли, регистрирани в България, само че и за задгранични коли.
  6. Създаване на опция за субсидиране на семействата с ниски приходи посредством скица за предаване на коли, попадащи в обсега на зоната за преработване.
  7. Активно поощряване на интелигентен превоз и различни способи на напредване като вървене пешком, колоездене и електрическа подвижност, тъй че на водачите да бъдат показани атрактивни разновидности да станат пасажери.
  8. Въвеждане на повсеместен механизъм за съвещания с друг кръг заинтригувани страни за определяне на разговор, взаимно основаване на политики и действително осъществяване на рекомендациите от страна на жителите, бизнеса и специалистите. 
  9. Надграждане на съществуващите мрежи за мониторинг на качеството на въздуха (национална, общинска и гражданска) за основаване на онлайн база данни, която да разрешава краткосрочно и дълготрайно моделиране, обмисляне и създаване на сюжети и следваща оценка.
  10. Обединение на напъните с други български локални управляващи, които подхващат стъпки за въвеждане на зони с ниски излъчвания, с цел да се построи общ механизъм за ефикасното използване на мярката за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

Зоната с ниски излъчвания следва да бъде създадена като изчерпателен и междусекторен инструмент, който цели да усили оптимално позитивното влияние върху околната среда и жителите, качеството на градското развиване и транспортните модели. По-доброто качество на въздуха може да помогне на популацията да се оправи по-добре със здравните провокации, изострени от изменението на климата, като направи общността ни по-адаптивна към измененията в околната среда.

Автор: Калина Цолова / Климатека

Калина Цолова работи като анализатор в програмата “Енергетика и климат ” на Центъра за проучване на демокрацията. Тя взе участие в планове в региона на политиките за обективен енергиен преход, енергийната успеваемост на постройките, акомодацията към и намаляване на изменението на климата, както и новаторското градско развиване. Има опит и в областта на зелените бизнес модели, рамката ESG и развиването на стабилно водачество. Завършила е магистратура по ръководство на планове в строителството в Университет по архитектура, строителство и геодезия.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Данова Р., Бенов В. и Цолова К. Обръщане посоката на транспортната политика на София. София: Център за проучване на демокрацията, 2023
  2. Цолова К и Владимиров М. Обръщане на посоката на транспортната политика на София. София: Център за проучване на демокрацията, 2023
  3. Lee, R. K. et al., Impacts Of a Low Emission Zone in Sofia, 2021
  4. https://urbanaccessregulations.eu/low-emission-zones-main
  5. https://www.london.gov.uk/programmes-strategies/environment-and-climate-change/environment-and-climate-change-publications/inner-london-ultra-low-emission-zone-expansion-one-year-report
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР