През декември 2018 г. кулинарни майсторки от селата около Пловдив

...
През декември 2018 г. кулинарни майсторки от селата около Пловдив
Коментари Харесай

Домакини учат топ готвачи на вековни рецепти

През декември 2018 година кулинарни майсторки от селата към Пловдив предадоха опита си с приготвянето на обичайни ястия на някои от началник готвачите на най-известните заведения за хранене в града под тепетата и покрайнините. " Искаме да допринесем за запазване на кулинарното завещание, тъй като по този метод предписания, защитавани от епохи, ще доближат до крайните консуматори ", счита Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food, Пловдив. Организацията дружно с сътрудниците от Фермерския пазар в Пловдив стоят зад концепцията домакините от селата Старо Железаре, Куртово Конаре, Белащица, Брестовица, Храбрино, Марково и други селища от района да влязат в кухните на заведенията за хранене.

В множеството заведения предлаганите обичайни ястия са с рецептури от времето на " Балкантурист " или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или фенси предписания. Идеята е през тази година пловдивските заведения за хранене да провеждат повече тематични вечери, в които да се показват обичайни ястия пред гостите.

Една от изпитаните предписания е Цалапишки бабек:

В Цалапица са подготвени да черпят посетители с достоверния цалапишки бабек. Рецептата за него се предава от епохи, а през зимата се прави във всяка къща в селото. Приготвя се единствено с накълцано, а не мляно прошарено свинско месо, а в осъвременения вид се прибавя телешко месо и сланина. Ето и класическата рецепта на локалния кулинар с название Благо Бабека:

69% кълцано свинско месо от бут, 30% телешки шол и 1% ситно накълцана сланина. Месото се осолява и към него се прибавят черен и червен пипер и кимион. Съотношението е 25:26 грама червен пипер на 1 кг месо, като по избор се поставя пипер на люспи и млян пипер в съответствие 1/3 към 2/3. На кг месо се прибавя към 20-24 г сол, 3-4 г черен пипер и 5 г кимион.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР