През декември 2014-та проектът Digital Einstein Papers предоставя онлайн достъп

...
През декември 2014-та проектът Digital Einstein Papers предоставя онлайн достъп
Коментари Харесай

Думите на Айнщайн към Мария Кюри, които всяка жена трябва да чуе

През декември 2014-та планът Digital Einstein Papers дава онлайн достъп до голям брой персонални писма, документи, дневници и пощенски картички на един от най-влиятелните и известни учени Алберт Айнщайн. А измежду почти 5000 файла се откроява един, който не може да остави никого безучастен - писмото до пионерката жена физик Мария Кюри, което е извор на мъдрост за тези засегнати души, които би трябвало да се оправят с тежестта на публичното мнение.

► 

Но дано стартираме изначало.

 алберт айнщайн мария кюри Getty

Годината е 1911-та. Кандидатурата на Кюри да се причисли към Френската академия на науките е призната с необятно отрицание. Критиците не крият ненавистта си към родената в Полша чудодейка, която печели Нобелова премия за физика през 1903-та със брачна половинка си Пиер (преди преждевременната му гибел при злополука три години по-късно). 

Опитът на Кюри да стане първата жена, призната в влиятелната Френска академия на науките, е предмет на широк дебат и в пресата. Общественото мнение е, че тя би трябвало да: а) отстъпи мястото си на по-възрастен и да изчака реда си; б) да остави научните занимания на мъжете или в) да се върне назад в Полша. Губи с дребна разлика от Едуар Бранли, прочут с приноса си към безжичната телеграфия. Но жилото от нейното отменяне и неподходящото медийно отразяване на кандидатурата ѝ са разходка в парка спрямо възмущението, последвало разкриването на аферата с нейния по-млад женен помощник Пол Ланжвен.  

Двамата са работили дружно още преди гибелта на Пиер и комбинацията от споделената им тъга и нещастния брак на Лангевен тласкат вдовицата и нейния асистент все още, в който двамата вземат решение скрито да наемат апартамент в Париж. 

Връзката им не е огромна загадка за брачната половинка на Лангевен, Жана, и при започване на 1911-та следовател нахлува в парижкото любовно гнездо и събира любовните писма, които двамата пращат между тях.

И до момента в който Жана заплашва да разобличи аферата им пред обществеността, Кюри и Ланжвен са разделени през по-голямата част от годината, преди да се съберат още веднъж през октомври на конференцията " Солвей " в Брюксел, и то в компанията на учени светила като Айнщайн. 

 алберт айнщайн мария кюри Getty

Когато Кюри се завръща вкъщи при започване на ноември, аферата ѝ е оповестена на първа страница на всички френски таблоиди. Нейните опити да отбрани достойнството си и персоналното си пространство завършват с непълен триумф, до момента в който една обява с отпечатаните ѝ любовни писма не отприщва бурния поток от рецензии и скандализирани реакции. 



Гневните изявления по адрес на Кюри я показват като нечестна жена, рушаща фамилии, и срам за цяла Франция, и съвсем взимат превес пред новината, че тя още веднъж е оповестена за притежател на Нобелова премия, този път по химия.  А Шведската академия се пробва да се измъкне от неприятната обстановка, като я моли да не участва на церемонията по награждаване през декември. 

И по този начин, в един от най-мрачните интервали от живота ѝ, по пощата идва писмо, адресирано от Алберт Айнщайн - едно откровено и доброжелателно послание на един ослепителен разум към различен. 

 алберт айнщайн мария кюри Getty

Уважаема госпожо Кюри,

Не ми се смейте, че Ви пиша, без да мога да Ви кажа нещо извънредно. Просто съм гневен от метода, по който обществеността сега се осмелява да се държи с Вас, и считам за належащо да дам воля на възприятията си. Убеден съм, че и Вие самата презирате тази паплач, която си разрешава демонстрация на такова пренебрежение към Вас в устрема си да задоволи жаждата си за сензация. 

Длъжен съм да ви кажа какъв брой се удивлявам на Вашия разсъдък, Вашата упоритост и почтеност и че се смятам за късметлия поради опцията да се срещнем персонално в Брюксел. Всеки, който не се причислява към тези влечуги, сигурно е благополучен, че измежду нас има такива персони като Вас, както и Ланжвен, същински хора, с които човек се усеща фаворизиран да контактува. Ако сганта продължава да се занимава с Вас, просто не ѝ обръщайте внимание, това е работа на влечугите, за които тя основава наличие. 

Отправям най-искрени сърдечни пожелания към Вас, Ланжвен и Перин!

С почитание,

А. Айнщайн 

 алберт айнщайн мария кюри Getty

Не е ясно какъв е отговорът на получателката, само че дейностите ѝ приказват достатъчно красноречиво. 

Мария Кюри участва на церемонията по връчването на Нобеловата премия , а абсурдът последователно отшумява, откакто Ланжвен урежда отношенията със брачната половинка си в съда. 

С Айнщайн остават близки другари, отиват дружно на отмора с децата си през 1913-та. По-късно тя e измежду неговите най-ревностни защитници от антигерманските настроения и го предизвиква да продължи да изнася лекции в Париж. 
 Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн  Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР