През далечната 1997 г. СДС печели изборите с 53% от

...
През далечната 1997 г. СДС печели изборите с 53% от
Коментари Харесай

Едва 28-годишна Корнелия Нинова прави летящ старт в два борда при управлението на Костов

През далечната 1997 година Съюз на демократичните сили печели изборите с 53% от гласовете на българите. Парламентът е със синьо болшинство, президентът Петър Стоянов също е наследник. За пръв път Съюз на демократичните сили държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов е на върха на славата, а думата му е закон.

 

За изпълнителен шеф на „ Техноимпекс “ е назначена незнайната, прекомерно млада – на 28 години и без никакъв управнически опит Корнелия Нинова, която по това време употребява фамилното име Петрова.

 

Тя е правист и е единствено с две години трудов стаж. През 1995 година за няколко месеца е стажант-съдия в Софийски градски съд. През 1996 година за малко е юрист в Столична община 1996-1997 година работи като следовател в Столичното разследване, а от март до август 1997 година е юрист в БТК.

 

По-късно същата година бъдещата соцлидерка е тържествено конфигурирана за изпълнителен шеф на „ Техноимпекс “ АД. Дружеството е основано през 1996 година с предмет на активност „ оказване на научно, културно и техническо подпомагане на други страни посредством даване на експерти в региона на науката, образованието, опазването на здравето, индустрията, строителството, серското стопанство, културата и други и приемане на непознати жители на производствено-техническо образование в Народна република България “.

 

Дейността е обвързвана главно с страни като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола, Зимбабве, като единствено в последната страна „ Техноимпекс “ е имала недвижима благосъстоятелност, оценена на над 1.5 млн. $.

 

Оказва се, че актуалният ръководител на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е придобила сдружение с активи от близо 3 милиона лв. против скромната сума от 70 000$. Сделката е част от приватизационната сага на държавното дружество „ Техноимпекс “, на което самата тя е била изпълнителен шеф преди приватизацията.

Приватизацията на „ Техноимпекс “ бива осъществена на 13 януари 1999 година Като продавач е посочен министърът на търговията и туризма Валентин Василев, а от друга актуалният водач на Българска социалистическа партия.

 

В приватизационния контракт посочената цялостна цена е 700 000$, само че е записано, че 90% от сумата може да се заплати посредством обезщетителни записи.

Какво съумява да придобие Нинова против тези 70 000$? Става ясно, че против тази сума актуалният ръководител на Българска социалистическа партия е влезнала във притежание на два етажа от постройка с обща 1915 кв. м. в идеалния център на София, както и първокласна постройка в столицата на Зимбабве –  Хараре.

 

Общата стойност на активите на „ Техноимпекс “ ЕАД директно преди приватизацията е близо 3 милиона лв.. Това сочи длъжностен отчет за положението на сдружението през 1998 година на счетоводителят Николинка Приходанска. Според него през 1998 година активите на сдружението възлизат на тъкмо 2 милиарда 926 милиона и 106 лева Сумата е регистрирана преди деноминацията на българския лев в средата на 1999 година, т.е. в днешни пари активите на „ Техноимпекс “ ЕАД възлизат на 2 926 106 лева

 

Нещо повече – към 31 декември 1998 година паричните средства на „ Техноимпекс “ ЕАД възлизат на 1 826 734 лева От тази внушителна сума по българските сметки на сдружението са налични 669 525 лева За информация в деня на приватизацията на „ Техноимпекс “ цената на един щатски $ у нас е била 1665 лева или 1 лев и 65 стотинки след деноминацията. Тоест против своите 70 000$ Корнелия Нинова е платила 116 550 лева, до момента в който единствено в българските сметки на „ Техноимпекс “ са били налични близо 700 000 лева

 

Други 812 000 лева от парите на сдружението са били в сметки в Либия, 170 000 лева в такива в Мароко, както и още близо 175 000 лева по сметки в Тунис, Ангола, Сирия и Зимбабве. Причината за съществуването на този финансов запас в тези страни е, че „ Техноимпекс “ ЕАД се занимава с даване на експерти в разнообразни области, както и приемане на непознати жители на образование в Народна република България. Всъщност сдружението се е занимавало с пращане на работа на инженери и други експерти в страни като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола и Зимбабве.

 

За положителното финансово положение на „ Техноимпекс “ директно преди приватизацията на сдружението свидетелства и отчет до заместник-министърът на търговията и туризма Христо Михайловски, писан от изпълнителния шеф на сдружението Корнелия Нинова. В него тя показва, че за първото полугодие на 1998 година е съумяла да събере остарели вземания в размер на близо 335 000 лева от рискови страни и компании. Вероятна причина за тази интензивност от нейна страна е точно идната приватизация на сдружението, в която тя играе основна роля.

 

Данните сочат, че водачът на Българска социалистическа партия е съумяла да придобие сдружение с финансова наличност от над 1.8 млн. лева и общи активи близо 3 млн. лева против сумата от 70 000$. Самата Нинова дава спорна информация по отношение на договорката за „ Техноимпекс “. Запитана от кое място е имала 70 000$ на през 1999 година, когато е на 28 години, тя дава отговор “Ама няма платени такива пари! “ и даже сама недоумява от кое място на тази възраст може да вземе такава сума, че да заплати „ Техноимпекс “.

Инфо: Уикенд

Тагове: Корнелия Нинова Валентин Василев „ Техноимпекс “ СДС Петър Стоянов Иван Костов приватизация Николинка Приходанска Христо Михайловски
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР