През четвъртото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт на

...
През четвъртото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Услугите са главният мотор на икономиката, според анализа на водеща банка

През четвъртото тримесечие на 2023 година брутният вътрешен артикул на България се покачва с 1.6% в действително изражение (очаквано по-бавно от предходните тримесечия), а за цялата година се обрисува растеж от 1.8%, който е един от релативно високите в Европейски Съюз.

Това се показва в макроикономическия разбор на ОББ за последното тримесечие на предходната година. 

" От страна на производството, през тримесечието икономическата интензивност се движеше основно от услугите. Те освен че набъбнаха най-бързо (с 1 действително по отношение на същото тримесечие на 2022 г.), само че заради големия си условен дял в Брутният вътрешен продукт от 61.9%, солидно поддържаха растежа на стопанската система като цяло.

На този декор, промишлеността регистрира сравнимо нарастване от 0.9%, само че нейното въздействие беше надалеч по-слабо, защото тя заема близо три пъти по-малък условен дял в Брутният вътрешен продукт от 18.8%.

Най-малкият отрасъл в Брутният вътрешен продукт - този на строителството, с дял от 2.7%, също усили продукцията си с 0.7%, до момента в който селското стопанство се сви с -3.9% при дял в Брутният вътрешен продукт от 4.5% “, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев. 

Причина за по-слабия резултат през четвъртото тримесечие е забавянето на растежа в еврозоната, разследване от рестриктивната парична политика на Европейската централна банка.

Освен това, най-големият търговски сътрудник на България - Германия, изпадна в техническа криза, което оказа въздействие към леко закъснение на икономическата интензивност и у нас.

" Перспективите пред стопанската система за 2024 година ще продължат да зависят от трендовете в еврозоната, както и от национални фактори. Най-вероятният сюжет за еврозоната е леко закъснение на растежа до 0.4% (0.5% за 2023 г.) при инфлация от 2.4%.

На този декор, икономическата позиция на България наподобява по-добра. Нашите упования са растежът да е малко по-висок от предходната година и да доближи 2.3% при спадаща междинна инфлация до 4.2% “, предвижда Калчев.

Статистическите данни за безработицата демонстрират стабилно равнище от 4.4% през януари 2024 година (4.3% в края на 2023 г.), като специалистите на банката не чакат съществени промени в безработицата за цялата година. Тяхната прогноза е за 4.2% в края на декември. 

" Ситуацията  на трудовия пазар в страната е, общо взето, непроменена. Тя се характеризира с лимитирано предложение на дипломиран личен състав и релативно високо търсене, което се отразява в релативно висок растеж на междинната работна заплата в страната, който е по висок от инфлацията “, изяснява Калчев.

Ръстът на цените продължава да се забавя и през февруари 2024 година Така хармонизираната инфлация понижава до 3.5% по отношение на февруари предходната година.

От своя страна, и базисната инфлация (без храните и горивата) следва същата наклонност, като доближава 4.1%. Т. нар. потребителска инфлация (по националната методология) е малко по-ниска от хармонизираната, като за февруари спада до 3.3%. 

" С най-бързо растящи цени към февруари се оказват още веднъж заведенията за хранене, хотелите, опазването на здравето и образованието “, споделя още Емил Калчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР