През четвъртото тримесечие на 2022 г. втората по големина швейцарската

...
През четвъртото тримесечие на 2022 г. втората по големина швейцарската
Коментари Харесай

Втората по големина швейцарска банка със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли светлина в тунела

През четвъртото тримесечие на 2022 година втората по величина швейцарската банка Credit Suisse Group AG, още веднъж претърпя чиста загуба, главно заради приключване на капитали от депозитните сметки на клиенти от подразделението за ръководство на благосъстоянието. Банката предвижда че ще приключи на загуба настоящата 2023 година, заяви Интерфакс.

През октомври-декември 2022 година чистата загуба на Credit Suisse понижа с 33,5% на годишна база до 1,39 милиарда швейцарски франка (1,51 милиарда долара), при 2,09 милиарда франка загуба за същия интервал на миналата година. Банката е на загуба за пето следващо тримесечие.

Общо за 2022 година, чистата загуба на швейцарската банка възлиза на 7,29 милиарда франка, при 1,65 милиарда франка загуба за 2021 година.

Тримесечните доходи на Credit Suisse за октомври - декември са намалели на годишна база с 33%, т.е. от 4,58 милиарда франкана 3,06 милиарда франка.

По-конкретно, през изтеклото тримесечие приходите на Credit Suisse от капиталово банкиране паднаха със 74%, сегментът по ръководство на активи загуби 28%, а при ръководство на благосъстоянието (wealth management) загубите са 17%.
 Швейцарската Credit Suisse заяви за
Една от най-големите банки в Европа заяви за " сериозен миг " при себе си

Пазарната капитализация на банката се е сринала с над 50% за година

Активите под ръководство на Credit Suisse през последното тримесечие на предходната година са намалели с 202 милиарда франка на годишна база (т.е. с над 50%), основно заради чист отток на активи, неподходящи пазарни съмнения и структурни фактори, в това число преразпределение на 17,6 милиарда франка поради наказания, наложени на Русия заради обстановката в Украйна, се споделя в изказване на банката.

Освен това, Credit Suisse планува че ще регистрира обилни загуби преди облагане с налози за цялата 2023 година, на фона на разноските за преструктуриране и излизането от редица бизнеси, се отбелязва още в изказването на банката.

През последните 12 месеца, пазарната капитализация на Credit Suisse се сви доста - с 62,9%, до 12,68 милиарда франка.
 Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сюжета за развиване на световната финансова система
Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сюжета за развиване на световната финансова система

Възможно ли (скоро) доларът да загуби позициите си на интернационалните финансови пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР