През август инфлацията в Турция е надхвърлила 80 процента –

...
През август инфлацията в Турция е надхвърлила 80 процента –
Коментари Харесай

Скъпотия и бедност: такава инфлация Турция не е виждала от близо четвърт век


През август инфлацията в Турция е надхвърлила 80 % – най-високата от 24 години насам. Драстично поскъпналите енергоносители удариха доста тежко бедната на първични материали Турция, в която цените напряко експлодираха.

От началото на 2021 година турската лира се е обезценила с над 70% по отношение на $

Потребителските цени в  са достигнали през август нов връх – по-скъпо не е било от 24 години насам. Стоките и услугите са поскъпнали приблизително с 80,21 % в съпоставяне със същия месец на миналата година. Само за един месец повишаването е с нови близо 1,5 %. С това наклонността за повишаване на продължава към този момент 15-и месец без спиране. 

Скъпите първични материали надуват инфлацията
Редакцията предлага
Разходите за превоз, в това число цените на горивата, през предишния месец са се нараснали със 117 %, тези на питателните артикули и безалкохолните питиета – с повече от 90 %, а мебелите и домакинските уреди са поскъпнали приблизително с 92 на 100 по отношение на август 2021 година.

Сред главните аргументи за повишаването е, взривила цените на суровините. Турция е бедна на първични материали и разчита на импорт, а високите им цени сега се отразяват директно на крайните консуматори – освен в Турция.

За тежкото състояние способства също и слабата турска лира, защото въпросните първични материали се заплащат с щатски долари. А обезценената турска валута в допълнение оскъпява вноса.

Пикът се чака през есента

Само през предходната година поевтиня с 44 % по отношение на $ а от началото на тази – с нови 27 %. Причината за това е странната политика на турската Централна банка, която от предходната есен насам понижи лихвите на няколко стъпки от 19 на 14 %. Икономическата логичност е друга: против повишаването се предлага повишение на лихвите. По-ниските лихви вършат дадена валута неатрактивна за вложителите.

се пробва с ниските лихви да подтиква стопанската система. Централната банка чака пикът на инфлацията да бъде доближат тази есен, когато тя може да удари и 90 %, а прогнозата на турското държавно управление е по-късно инфлацията да стартира да спада: до 65 % до края на годината, и до 25 процента към края на 2023-а. 

Колко достоверни са данните?

Актуални допитвания демонстрират обаче, че доста турци не имат вяра на формалната статистика. Всеки втори интервюиран е на мнението, че с доста повече от това, което настояват управляващите. Същото се отнася и за опозицията, както и за доста турски икономисти – те също не имат вяра на формалната статистика.

Още по тематиката в това видео:
Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР