През август германският износ отбеляза изненадващо понижение за втори пореден

...
През август германският износ отбеляза изненадващо понижение за втори пореден
Коментари Харесай

Свиване на германския износ за втори пореден месец през август

През август немският експорт означи изненадващо намаляване за втори следващ месец, което е нов сигнал, че комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай, както и забавящото се индустриално произвеждане вредят на потреблението зад граница на немско създадени артикули.

Според федералната статистика Destatis, немският износ се намали през август с 0,1% по отношение на юли, когато се сви с 0,8%, до момента в който осреднените упования на финансовите пазари бяха за напредък с 0,3 на 100. Трябва да се има поради, че утежняването на немския експорт през август е реалност макар отслабването на еврото по отношение на щатския $, което на доктрина би трябвало да направи създадените в Германия артикули по-конкурентни на американските и на стоките от други райони, чиито валути се движат в тандем с " зелените пари ". Към средата на август еврото се търгуваше към 1,1400 $ по отношение на равнища към 1,25 $ при започване на февруари.

В същото време вносът спадна внезапно с 2,7%, заличавайки съвсем напълно покачването с 2,8% от юли и при прогноза за много по-скромно намаляване с 0,2 на 100.

Доста мощното намаляване на вноса за сметка на износа докара до разширение на комерсиалния остатък на Германия през август на сезонно-коригирана база до 18,3 милиарда евро от 15,8 милиарда евро през юли и по отношение на остатък в размер на 21,3 милиарда евро година по-рано.

На годишна база немският експорт набъбна през август с 2,2% до 105,2 милиарда евро, до момента в който вносът се усили с 6,2% до 88,1 милиарда евро, като комерсиалният остатък на некоригирана съществена се разшири през последния летен месец до 17,2 милиарда евро от 16,5 милиарда евро през предходния месец.

През август експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се усили на годишна база с 1,2% до 59,3 милиарда евро, а вносът от тях набъбна с 5,2% до 48,3 милиарда евро. В същото време износът на артикули за страни отвън Европейски Съюз (към трети страни) се увеличи на годишна база с 3,5% до 45,9 милиарда евро, до момента в който вносът в Германия от трети страни набъбна със 7,2%, достигайки общо 39,7 милиарда евро.

Немската статистика показа и данни на Бундесбанк, показващи, че остатъкът по салдото по настоящата сметка на Германия, който е мерило за интернационалната финансова позиция на немската стопанска система и включва придвижването на артикули, услуги и вложения, се усили през август до 15,3 милиарда евро от 15,1 милиарда евро през юли, само че остава под остатък за 17,8 милиарда евро през август 2017-а година.

Днешните търговски данни следват оповестените при започване на седмицата по-слаби от предстоящото данни за индустриалното произвеждане през август и допускат, че стопанската система на Германия губи скорост през третото тримесечие на годината.

В последно време редица икономисти споделят все по-песимистични отзиви по отношение на държанието на немската стопанска система, като през предишния месец водещите стопански институти в страната направиха низходяща проверка на прогнозите си за 2018-а и за 2019-а година (съответно до 1,7% от 2,2% и до 1,9% от 2,0%) и предизвестиха, че ескалация на комерсиалните спорове, включващи Съединени американски щати, може даже да докара до криза в Германия и Европа.

Очаква се в четвъртък (11-ти октомври) и немското държавно управление да разгласи низходяща проверка на прогнозите за растежа на водещата европейска стопанска система, както по-рано през днешния ден направи и МВФ при представянето на есенния си отчет " Световни стопански вероятности ". Според МВФ стопанската система на Германия ще нарасне през 2018-а година с 1,9% вместо с упования през юли напредък от 2,2% и ще означи напредък от 1,9% през 2019-а година по отношение на предишна оценка за покачване с 2,1 на 100. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР