През август 2021 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се

...
През август 2021 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се
Коментари Харесай

НСИ: Индексът на цените на жилищата нараства с 9%

През август 2021 година хармонизираният показател на потребителските цени се усилва с 2.5% в съпоставяне със същия месец на 2020 година, демонстрират данните на Националния статистически институт /НСИ/.
Хармонизираният показател на потребителските цени е референтният аршин за оценка на ценовата непоклатимост, общопризнат от Европейската централна банка и всички страни от Европейски Съюз, които не са членки на Икономическия и паричен съюз.
Най-голямо нарастване на цените е записано в група „ Транспорт “ - с 10.3%. Най-голямо понижение на цените е записано в групата „ Ресторанти и хотели “ - с 3.9%.
През второто тримесечие на 2021 година показателят на цените на жилищата нараства с 9.1% в съпоставяне със същото тримесечие на 2020 година.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2021 година нараства със 17.2% в съпоставяне със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27.0%, в добивната индустрия - с 19.3%, и в
преработващата индустрия - с 11.2%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР