През 79 г. Помпей е засипан от вулканична пепел, която

...
През 79 г. Помпей е засипан от вулканична пепел, която
Коментари Харесай

2000-годишна обществена пералня в Помпей е отворена отново

През 79 година Помпей е засипан от вулканична пепел, която го предпазвала съвсем 2000 години. Сега, специалисти са реставрирали и отворили още веднъж няколко здания, в това число и социална пералня, в която хората прали облеклата си в урина.

Стените на постройките са изрисувани с стенописи, а по подовите мозайки може да се видят птици, вази за цветя и разнообразни подиуми, включващи хора. Някои от постройките са отчасти разрушени от бомбардировките през Втората международна война.

Реставрацията на постройките е коствала 105 млн. евро. Европейският съюз е вложил голяма сума за реставрирането на Помпей, само че истината е, че огромна част от средствата са погубени поради администрация и погрешно ръководство на финансите. Организация на обединените нации отправила предизвестие към италианското държавно управление, че ще изкара Помпей от листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО, в случай че средствата не бъдат усвоени в период и по предопределение и в този момент с помощта на археолога Масимо Осанна (Massimo Osanna) работата върви с доста по-бързи темпове.

 Големият спектакъл в Помпей. Wikimedia Commons Големият спектакъл в Помпей. Wikimedia Commons

Обществената пералня е на към 2000 години. Освен големи пространства за пране, имало и каменни легени за боядисване на облекла, както и преса за гладене. Хората събирали урина от публичните тоалетни и я употребявали за почистване на упорити петна. Жителите на Помпей изсушавали облеклата си, като ги поставяли на слънце на покрива на публичната пералня.

Помпей бил преуспяващ град още през VI век прочие н. е., само че през 79 година сл. н. е. изригва вулканът Везувий и градът е засипан от пепел. Първоначално е преоткрит през XVI век, само че бил проучен обширно чак през XVIII век.

 Фреска, изобразяваща полов акт, открита на стена в античния град. Wikimedia Commons Фреска, изобразяваща полов акт, открита на стена в античния град. Wikimedia Commons

Първите археолози били слисани от половите стенописи, които намерили по стените, и по тази причина бързо ги покрили. Но те били открити отначало съвсем два века по-късно. А целият град бил в прелестно положение – във фурните още имало хлябове, по лицата на хората към момента се виждали изненадата и страха, които изпитали, а някои дори яли тъкмо в този миг. Откриването на града означавало, че археолозите имали опцията да схванат тъкмо по какъв начин са живели античните римляни в Помпей – храната, която са консумирали, работата, която вършели и къщите, които обитавали.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР