През 565 г. се появява първото твърдение, че в шотландското

...
През 565 г. се появява първото твърдение, че в шотландското
Коментари Харесай

Учените проверяват кой живее в езерото Лох Нес

През 565 година се появява първото изказване, че в шотландското ледниково езеро Лох Нес живее мистериозно страшилище - Неси. Твърдението идва от духовник, който твърди, че е бил атакуван от съществото.

През 1933 година сянката на Неси се завръща - разнообразни хора свидетелстват, че са виждали Неси във водите на езерото, а година по-късно в Дейли Мейл се появява и фотография, направена от Робърт Кенет Уилсън и за която той твърди, че е уловила облика на животното.

Съществуването на Неси по този начин и не е потвърдено, само че се измислят всевъзможни хипотези за това какво може да бъде то: воден динозавър, запазил се някак си до днес; великански тюлен; змиорка или някаква риба или цялостен откъс с извънредно държание.

 Снимка 358236

Сега, интернационален екип от учени има намерение да употребява актуалните технологии в молекулярната биология, с цел да сътвори азбучник на биологичното многообразие в езерото един път вечно.

Живите същества оставят след себе си елементи от своята ДНК посредством останали след тях частици кожа, люспи, четина, пера и различен биологичен материал, а учените могат да открият тази ДНК в проба от водата. След това те откриват каква е нейната поредност посредством метода секвениране и я съпоставят с голяма база данни на стотици хиляди към този момент известни биологични типове.

Така те схващат кои от тях се намират в изследваното местообитание - в тази ситуация Лох Нес. Ако се натъкнат на незнайна ДНК, учените могат да схванат до кой прочут тип се приближава най-вече и дали в езерото има следи от животно, близо до огромните водни влечуги или не.

Всъщност, изследването цели да разбере повече за цялостната екосистема на езерото, а търсенето на Неси е по-скоро за развлечение на публиката. Главният създател на изследването Нийл Гемъл споделя, че е допустимо Неси да е есетра или огромен сом, само че това следва да бъде открито.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР