През 2030 г. ще бъде много по-изгодно закриването на електроцентралите,

...
През 2030 г. ще бъде много по-изгодно закриването на електроцентралите,
Коментари Харесай

Ще стане ли 2030 г. най-мрачната за ТЕЦ-овете на въглища в Европа ?


През 2030 година ще бъде доста по-изгодно закриването на електроцентралите, работещи с въглища (ТЕЦ на въглища), в сравнение с да бъдат осъвременени в сходство с новите екологични стандарти. Без поддръжка на страната фирмите няма да могат да си купуват излъчванията от въглероден двуокис (СО2), излиза наяве от обява на Bloomberg.

Почти всички въглищни електроцентрали в Европейския съюз и Англия ще станат губещи през идващите 10 години. Те ще бъдат субсидирани от страната, която ще би трябвало да им отреди ролята да обезпечават сигурност при положение, че слънчевите и вятърни мощности не могат да се оправят в интервалите на пиково търсене на електрическа енергия.

Към днешна дата съвсем 54 % от въглищните електроцентрали към този момент не носят облаги и съществуват за обезпечаване на търсенето в пиковите часове. Това излиза наяве от отчета, оповестен от лондонската компания Carbon Tracker Initiative.

Предвид това, че доста от европейските страни – от Англия до Австрия се стремят да се откажат изцяло от най-вредното за околната среда гориво, бъдещето на индустрията, основана на въглища в никакъв случай не е изглеждала толкоз мрачна. Британската компания Drax Group и немските Steag и Uniper SE затварят централите си на въглища с рекордни темпове.

Към 2030 година към този момент 97 % от такива предприятия ще са губещи, защото Европейската комисия ще отреже изцяло субсидирането им. Осигуряването на районите с електричество по време на пиковите натоварвания ще става посредством системи за предпазване на сила. Освен това, през 2030 година разрешенията за изхвърляне на СО2 ще костват 31 евро за звук. Това е три пъти повече от в този момент.

Въпреки това през идващите 10 година ще бъдат закрити общо 27 % от съществуващите въглищни електроцентрали. Останалите ще останат да работят, защото към този момент още не е ясно до каква степен ще напреднат технологиите за предпазване на сила, както и дали ще могат да обезпечат на дадена страна електричество през пиковите часове.

Немската RWE, която има съвсем половината от въглищните електроцентрали в Германия ще бъде принудена да ги затвори, защото това ще й коства с 5,3 милиарда евро по-евтино, в сравнение с модернизацията в сходство с новите екологични стандарти. В отчетът на Carbon Tracker Initiative се споделя, че постепенният отвод от въглища ще помогне на страните от Европейския съюз да икономисат 22 милиарда евро употребата на губещите въглищни електроцентрали.

С цялостен отвод от потреблението на въглища към този момент се ангажираха 20 страни от разнообразни континенти. През 2025 година подобен проект счита да реализира Италия, а през 2030 година - Финландия.

Нидерландия ще затвори всичките си централи на въглища през 2030 година, Франция счита да реализира подобен проект през 2023 година, а Англия – през 2025 година Канада е заложила затварянето на електроцентралите на въглища за 2030 година

В Италия въглищните електроцентрали обезпечават 15 % от създаваната в страната електрическа енергия, като страната разполага единствено с една мина за рандеман на въглища, а 90 % от суровината се обезпечава посредством импорт. Според представители на локалният оператор на мрежата Terna, с цел да се откаже страната от въглищата, без да провокира дестабилизиране на енергийната система, страната ще би трябвало да усили мощността от газовите електроцентрали с 1 ГВт, само че до 2030 година ще има потребност от още 2,4 ГВт газови мощности и мощни енергийни връзки с континента. Намаляването на периода с 5 години ще изисква още по-големи вложения.

Финландия счита през 2018 година да забрани потреблението на въглищата за произвеждане на електрическа енергия и да усили налога за изхвърлянето на излъчвания от въглероден двуокис. През 2018 година последователното затваряне на въглищните електроцентрали ще бъде регламентирано със закон. Сега каузи на въглищните електроцентрали в производството на електрическа енергия се пресмята на 10 %. Страната разчита на нарастване на мощностите от АЕЦ.
Правителството на Нидерландия разгласи, че през 2030 година счита да затвори всички въглищни централи, което е удар за притежателите на трите най-нови в Европа такива мощности - Engie, RWE и Uniper, които единствено през 2015 година вложиха големи средства за отварянето им. Правителството се ангажира с подготовката на съответен проект за изхвърлянията на излъчвания. То залага на нови стандарти за произвеждане, които да задължат централите с понижаване на нездравословните излъчвания, които би трябвало да станат наложителни от 2021 година

За България тематиката е извънредно мъчителна. Само след няколко месеца ще стане ясно дали българските Топлоелектрическа централа на въглища ще продължат производството си, докога и при какви условия, поради новия европейски правилник за понижаване на серни и азотни изхвърляния и следене на равнището на живак. ТЕЦ-овете на въглища в България обезпечават към 45 % от базовата електрическа енергия в страната. Проблемът е извънредно сериозен, а метода на решаването му касае като цяло енергийното бъдеще на страната ни. Припомняме, че четирите ТЕЦ-а в Маришкия басейн се надяват да получат дерогация (отлагане) на европейския правилник за огромните горивни съоръжения.

След приемането на новия европейски правилник за изхвърлянията на излъчвания, бъдещето на централите, работещи на въглища наподобява, че към този момент е заложено на карта, само че в това време енергийните системи са доста несигурни и това може да съставлява проблем. Тази заплаха обаче към този момент не се разисква. Плановете на Европа за " чиста сила ", наподобяват прелестни, само че в последна сметка всяка страна се избавя поединично, а не се знае и дали няма да е за сметка на някои компании.

Вижте обявата на Carbon Tracker Initiative: https://www.carbontracker.org/reports/lignite-living-dead/

По непознати изявления
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР