През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на

...
През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на
Коментари Харесай

КНСБ настоява за реален ръст на заплатите догодина, а не просто компенсиране на инфлацията

През 2024 година би трябвало да бъде реализиран действителен растеж на заплатите, а не просто компенсиране на инфлацията, сподели през днешния ден във Варна водачът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му това значи нарастване на възнагражденията с двуцифрен %. Димитров добави, че растеж на заплатите би трябвало да има и в публичния, и в частния бранш.

Лидерът на КНСБ разяснява, че би трябвало да бъде прекъсната практиката възнагражденията да бъдат обвързвани с продуктивността на труда. Дигитализацията провокира големи промени и в случай че някоя компания не се възползва от новите технологии, с цел да усили продуктивността си, това е проблем на работодателя, а не на чиновниците, уточни Димитров.

Според него диалогът за прекратяване на практиката за обвързване на заплати и продуктивност занапред ще се води всъщност. Според КНСБ обаче индикаторът " продуктивност " към този момент не образува даже 30 на 100 от оформянето на размера на възнагражденията, а значение имат други фактори.

 istock istock
Димитров добави, че в близко бъдеще специалистите от синдиката ще имат диалози с финансовото министерство по бюджета за идната година. По думите му би трябвало да бъде дискутирана още веднъж и тематиката със затварянето на " Марици " -те и предоговарянето на изискванията, заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Нужен е и диалог за промени в методите на оценяване на труда в публичния бранш, добави Димитров.

По думите му в бюджета за идната година би трябвало да се заложат и по-сериозни механизми за превъзмогване на демографската рецесия, в това число за привличане на хора от българските диаспори, които да се заселят и работят у нас.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР