През 2024 г. в Европейския съюз се очаква слаб спад

...
През 2024 г. в Европейския съюз се очаква слаб спад
Коментари Харесай

Очаква се спад в производството на мляко в ЕС и затваряне на малки ферми

През 2024 година в Европейския съюз се чака слаб спад с към 200 хиляди тона в производството на сурово мляко до 144,6 млн. тона, се показва в последния отчет на министерството на селското стопанство на Съединени американски щати за млечните артикули " Световните пазари и търговията ", пише .

Експерти на министерството показват, че скромното нарастване на продуктивността на кравите ще се окаже незадоволително да компенсира продължаващото понижаване на броя им, а устойчивото намаление на изкупните цени на млякото от фермерите, съчетани с непрекъснато растящите индустриални разноски, усилват натиска върху фермерите, изключително в огромни страни-производителки като Германия, Франция, Испания и Полша.

Въздействието на тези фактори е по-изразено при дребните ферми, които нямат опция да печелят от мащаб и или да договорят положителни цени с преработвателите от позиция на проведената мощ, с цел да усилят конкуренцията измежду купувачите на продукцията им.
 Снимка 623174
Източник: iStock Images

Производителите се мъчат и със спазването на разпоредбите за околната среда - начинания като рестриктивните мерки, наложени от държавното управление на Нидерландия върху нездравословните азотни излъчвания, и препоръчаната от ирландското държавно управление скица за доброволни заплащания за стимулиране на клането на кравите, в допълнение усложняват активността им.

Очаква се посочените фактори да доведат до следващото уедряване на пазара и до затваряне на дребни ферми. Големите компании обаче евентуално ще усилят отглежданите животни, допринасяйки за закъснение на темпото на понижаване на брой им в Европейски Съюз през 2024 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР