"През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика

...
"През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика
Коментари Харесай

Еврокомисията влезе в годината на големите амбиции

"През 2024 година Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика за климата в света, европейска гранична и брегова защита, трансформирайки Европол в европейско ФБР, общоприет проект за битка с рака и основани милиони работни места. ", даде обещание новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Дали обаче амбициозната й стратегия ще успее не зависи единствено от екипа й, а и от волята на националните държавни управления, които придвижиха различията си по основни за блока тематики и в новата година. Комисарите на Фон дер Лайен започнаха работа с един месец забавяне (на 1 декември), тъй като евродепутатите отхвърлиха първичните претенденти от Франция, Унгария и Румъния. По-рано Европейският съвет на министрите пък не съумя да реализира съглашение за започване на договаряния за участие с Албания и Северна Македония. Решението блокираха Франция, Холандия и Дания, като опасенията им са, че промените в двете балкански страни закъсняват. Забавянето на разширението на съюза е още една спънка пред проектите на Еврокомисията да сплотява и да уголемява пазара си. Така че Фон дер Лайен ще би трябвало да откри решение по най-наболелите тематики, тъкмо когато Европа е изправена пред предизвикването да откри новата си роля в днешния рисков свят. Предизвикателство, подкопано от френско-германското съревнование и идното излизане на Англия от общността.

Световни сили поемат по нов път. Появяват се и се консолидират нови съюзи. Това постанова на Стария континент чувството за неустановеност и безпокойствие. През тази година на комисията ще се наложи да откри компромис сред страните членки по двата й основни целта - климата и цифровия преход. Фон дер Лайен си сложи по-амбициозни цели за нездравословните излъчвания - намаляването им от 50 до 55% преди 2030 година и се ангажира да предложи „ зелен курс за Европа “ и в европейското законодателство в региона на климата в границите на първите 100 дни от ръководството й на Европейската комисия. Тя показа също по този начин проекти за частичната преработка на фондовете на Европейска инвестиционна банка в „ климатична банка “ и обезпечаване до края на десетилетието на един трилион евро устойчиви европейски вложения.

Разбира се, с цел да се случат измененията, европейската икономката би трябвало да работи за хората – качествени работни места, равни благоприятни условия, обективни условия на труд и приобщаване. Само че за обезпечаването на резистентен напредък са нужни солидни обществени финанси. А страните от съюза са на друг стадий на пазарно развиване и по-бедните мъчно вършат взаимни отстъпки в обществената политика. Намаляването на разликите в стандарта към момента е непостижимо. Но в тази връзка фон дер Лайен въпреки всичко даде обещание въвеждането на единна европейска минимална заплата - концепция, стартирана от социалистите по време на акцията за евроизборите. Освен това по думите ѝ интернет колосите и мултинационалните компании, които работят в Европа, би трябвало да заплащат налозите си на този континент. Колкото до цифровия налог, тя счита, че софтуерните колоси са добре пристигнали на пазара стига да споделят тежестта във финансирането на общественото обезпечаване, образованието и значими услуги.

Екипът на Фон дер Лайен ще работи тази година и за нов пакт нормативи за миграцията и рестарт на Дъблинското съглашение.

Европа несъмнено има какво да предложи и по какъв начин да е конкурентна. Тя създава 1/3 от спътниците в космоса. Нейни компании заемат водеща позиция и имат 40% от патентите за възобновими технологии в света. От тук нататък задачата на водещите евроинституции е в границите на тандемния климатичен и цифров преход да се ускори капацитета за нововъведение. Което може да стане само посредством вложения и екипна работа сред страните.

Фон дер Лайен разгласи, че още през първата половина на мандата им всички еврокомисари би трябвало да посетят всяка страна членка. Да опознаят освен столиците, а да посетят и районите.

Кой ръководи Комисията?

Председателят - Урсула фон дер Лайен , която е от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, за по-малко от 10 години се трансформира в една от основните фигури на политическата сцена на Федералната република. През 2013-а тя стана първата жена министър на защитата в историята на Германия. Фон дер Лайен впечатлява и с обстоятелството, че като майка на седем деца сполучливо съчетава кариерата с персоналния си живот. Тя е извънредно амбициозна и, съгласно наблюдаващи, няма да е огромна изненада, в случай че някой ден наследи Мeркел на канцлерския пост.

През последните 52 години не се е случвало немец да оглави Европейската комисия, а в този момент с изключение на, че отпред ще е жена, тя ще е и от консервативното семейство на ЕНП. Кандидатурата на фон дер Лайен за тази позиция не беше добре призната от всички немски политици. Тя е "нашият най-слаб министър. Изглежда това е задоволително да стане началник на комисията ", написа в Туитър видният социалдемократ Мартин Шулц.

Колегиумът се състои от осем заместник-председатели , включително висшият представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Заместник-председателите дават отговор за водещите цели и управляват работата по най-важните въпроси, като да вземем за пример Европейския зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата епоха, съхраняването на европейския метод на живот и други

Трима от изпълнителните заместник-председатели имат двойна функционалност. Те дават отговор и за една от трите съществени тематики в дневния ред на новия ръководител и членовете на комисията.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще дава отговор и за политиката за битка с изменението на климата със съдействието на Генералната дирекция „ Действия по климата “.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) следи цялата стратегия за подготвеността за цифровата епоха и е комисар по въпросите на конкуренцията с поддръжката на Генерална дирекция „ Конкуренция “.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) координира работата в региона на стопанската система и е комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „ Финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари “.

Останалите петима заместник-председатели са:

Жозеп Борел (Испания, някогашен министър на външните работи), зает с идеята „ По-силна Европа на международната сцена “;

Вера Йоурова , (Чехия, член и на Комисията „ Юнкер “) - „ Ценности и бистрота “;

Маргаритис Схинас (Гърция, някогашен член на Европейския парламент, дълготраен чиновник на Европейската комисия) - „ Съхраняване на европейския метод на живот “;

Марош Шефчович (Словакия, заместник-председател на Комисията „ Юнкер “) - „ Междуинституционални връзки и вероятности “;

Дубравка Шуица (Хърватия, член на Европейския парламент) - „ Демокрация и демография “.



Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР