През 2023 г. по линия на оперативните програми на ЕС

...
През 2023 г. по линия на оперативните програми на ЕС
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Договорихме от ЕС до 3,4 млрд. лева за България

През 2023 година по линия на оперативните стратегии на Европейски Съюз България ще може да получи финансиране в размер до 3,4 милиарда лв.. Това стана ясно след завършилите късно нощес тристранни договаряния за годишния бюджет на Европейския съюз. За седма година единственият българин в договарянията сред Еврокомисията, Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент е българският евродепутат от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков.

„ През 2023 година страната ни ще получава заплащания единствено по към този момент стартирани преди години планове от остарелия програмен интервал. Настоящият интервал 2021-2027 година у нас на процедура не е почнал, тъй като до неотдавна нямахме нито една утвърдена стратегия, а и нито един план не е изпратен за авансово утвърждение. Това в действителност значи, че във връзка с кохезионната политика към днешна дата страната ни към момента е чист донор и не чака никакви заплащания от Брюксел, “ съобщи Новаков.

Одобреното за България финансиране е планувано за към този момент стартирали вложения и планове по линия на Структурните и Кохезионния фонд, както и Общата селскостопанска политика. Според предварителните планове на Европейската комисия общо за транспортна и градска инфраструктура, поддръжка на бизнеса и нововъведенията, околна среда, претовареност и обучение България може да чака до 1.9 милиарда лева Средствата са от Европейски фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Европейския обществен фонд и Инициативата за младежка претовареност.

За развиване на селските региони и земеделието са планувани до 890 млн. лева, а  за директни заплащания и пазарни ограничения в поддръжка на стопаните - до 1.5 милиарда лева До 268 млн. лева се плануват по механизма REACT-EU за възобновяване от коронавирус пандемията. Това ще е и последната година, в която страната ще може да се възползва от заплащания по инструмента.  

Общият размер на бюджета на Европейски Съюз за 2023 година възлиза на 169 милиарда евро. По рано Европейският парламент гласоподава и одобри позицията си за договаряния за бюджета, в която Андрей Новаков настоя за над 50 млн. евро нарастване на средствата в 6 посоки. Сред тях са спомагателни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), поддръжка активността на основни европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за защита (ЕФО), поддръжка за военна подвижност и Инструмента за финансово подкрепяне за ръководството на границите и за визите.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР