Гъби нападнаха дървета във Варна. Причината може да се таи

...
Гъби нападнаха дървета във Варна. Причината може да се таи
Коментари Харесай

Вижте какво се случва с дървета из Варна

Гъби нападнаха дървета във Варна. Причината може да се таи в дъждовните дни и покачването на влагата. Гъбата се среща върху мъртви дървета, пънове и трупи и рядко като паразит върху живи дървета.

Дървесни гъби е известното наименование на всички тези гъби, които плододават върху дървесина. Те са дърворазрушаващи и могат да са както паразити, разрастващи се на към момента живи дървета, по този начин и сапротрофи, разлагащи към този момент умъртвени дървета, а някои са и двете. Дърворазрушаващи гъби се срещат и в двата отдела Ascomycota (Аскомицети) и Basidiomycota (Базидиеви гъби).

Дърворазрушаващите гъби са най-честите вредители по дървото. Техните спори се развиват при оптимална мокрота и температура. Ензимите им форсират разлагането на макромолекулите на дървото. Опасността от заразяване на дървото с гъбички пораства, когато наличието на влага се усилва над 20% в дълготраен проект. Дърворазрушаващите гъби провокират голям брой заболявания, като да вземем за пример, по този начин нареченото бяло и кафяво изгниване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР