През 2023 г. пазарът на електроенергия преживя експлозия“ на отрицателни

...
През 2023 г. пазарът на електроенергия преживя експлозия“ на отрицателни
Коментари Харесай

„Експлозия“ на отрицателни цени на тока в ЕС през 2023 г.

През 2023 година пазарът на електрическа енергия претърпя „ детонация “ на негативни цени в Европейски Съюз. 27 от 50-те зони за наддаване са изправени пред най-голям брой негативни цени от 2017 година насам, излиза наяве от разбор на Acer. 

Отрицателните часове за цените на силата „ Ден напред “ в блока се покачиха до 6470 през предходната година или с 11 пъти повече по отношение на 558 негативни часа, следени през 2022 година

Повечето скандинавски зони за наддаване са отбелязали най-високи появи на негативни цени, постоянно над 380. В Нидерландия и Германия също стойностите са високи, надлежно 315 и 300. В България  записаните часове с негативни цени на тока са 11. 

 Отрицателни цени на тока в Европейски Съюз

Изтоник: Acer

Acer базира своите калкулации на данни от Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електрическа енергия Entso-E.

Часовете с негативна цена постоянно се появяват, когато високото произвеждане на сила от възобновими източници съответствува със едва търсене, да вземем за пример през нощта или през уикендите.

Въпреки че бързото разгръщане на възобновимото произвеждане изигра роля, други фактори, характерни за 2023 година, може да са повлияли на това нарастване на негативните цени, написа Acer в собствен отчет без да прецизира детайлности.

Асоциациите за възобновими енергийни източници приканиха Европейската комисия предишния август да се оправи с отрицателното ценообразуване, предупреждавайки, че това заплашва вложенията в нови възобновими енергийни източници, нужни на Европейски Съюз, с цел да реализира задачата си за нулеви чисти излъчвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР