През 2023 г. корупцията в България отбелязва своеобразен пик за

...
През 2023 г. корупцията в България отбелязва своеобразен пик за
Коментари Харесай

Атанас Русев: Признак за политическата корупция са постоянните скандали, които ни заливат

През 2023 година корупцията в България отбелязва самобитен пик за последния четвърт век. Това демонстрира отчет на Центъра за проучване на демокрацията, основан на изследване измежду жителите и бизнеса.

„ 35% от жителите са взели участие в корупционна транзакция и 20% от бизнеса “, съобщи пред бТВ Атанас Русев, шеф на програмата " Сигурност " към центъра.

Той уточни като фактори за утежняването на обстановката политическата неустойчивост през последните три години, незавършената правосъдна промяна и обстоятелството, че огромна част от контролните органи са с изминал мандат и непопълнен състав. Според него хората, работещи в тези органи, може би се тормозят за мястото си и кариерата си.

По думите му обаче това може да изясни административната корупция, само че не изяснява политическата.

Атанас Русев разясни, че индикатор за политическата корупция са непрекъснатите кавги, които ни заливат.

Той уточни, че единствено от началото на 2024 година по върховете на страната са избухнали два огромни абсурда с привкус на корупция, а обратно във времето са десетки.

По думите му, следствието в митниците има мощен политически привкус – и директорката на митниците, и основният секретар на Министерство на вътрешните работи са имали „ не изключително регламентирани контакти с лица със противоречива известност “.

Русев разяснява, че корупцията се усеща ежедневно по качеството на услугите, които получаваме, също и по това, че стопанската система ни не пораства толкоз бързо, колкото би могла.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР