През 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди

...
През 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди
Коментари Харесай

Научни открития поставиха рекорди през 2023 г.

През 2023 година откривателите направиха открития за книгите за върхове и за учебниците по история. Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите антични предшественици, планетата ни и животните, с които я споделяме, заяви уеб сайтът Сайънс нау.

Най-малко сън измежду бозайниците

Колкото и да сме недоспали, евентуално сме по-добре отпочинали от северния морски слон. По време на многомесечните ловни пътувания в морето тези животни дремят по-малко от 20 минути едновременно и спят приблизително единствено по два часа на денонощие. С това съперничат на африканските слонове за купата бозайник, който спи минимум.

Най-слънчевото място на Земята

Високопланинското плато Алтиплано в чилийската пустиня Атакама е мястото с най-интензивна слънчева светлина на Земята - приблизително 308 вата слънчева светлина на квадратен метър, а от време на време над 2000 вата на кв. м. Това съперничи на силата на слънчевата светлина на Венера, която е доста по-близо до звездата ни. 

Най-старата черна дупка

Свръхмасивната черна дупка, намираща се на към 13,2 милиарда светлинни години от Земята, е най-отдалечената и най-древната, следена до момента. Тя датира от времето, когато Вселената е била единствено на 470 милиона години, което я прави с към 200 милиона години по-стара от рекордьора, разгласен през 2021 година, и със 100 милиона години по-стара от черната дупка, която претендира за купата през юли. Тъй като новооткритата черна дупка може да се похвали с почти същата височина като заобикалящата я вселена, откривателите считат, че тя може да се е образувала единствено посредством колапс на солиден газов облак. Откритието би могло да помогне да се хвърли светлина върху това по какъв начин се е родило първото потомство черни дупки във Вселената.

Най-здрави щипки

Известните с бързината си възрастни скариди нямат нищо общо с дребните си. Високоскоростното видео разкри, че младите ракообразни могат да щракат с щипките си до към 600 км/ч. в секунда - ускоряване, което е 20 пъти по-голямо от това, което реализират възрастните. Ускорението на щипките на едномесечна скарида е от същия порядък като това на 9-милиметров патрон, изстрелян от револвер, и е най-голямото ускоряване за неведнъж използваема част от тялото под вода. 

Малката скарида щрака с щипките си за по-малко от милисекунда. Човешкото око може да види това с помощта на камера, която го е снимала със скорост 300 000 фрагменти в секунда, след което обликът е занимателен 10 000 пъти. 

Най-старата дървена структура

Дървото от дълго време се е потвърдило като здрав и благонадежден строителен материал, към този момент от съвсем половин милион години. Издълбани, свързани между тях трупи, открити в Замбия, датират отпреди близо 480 000 години, което ги прави най-старата известна дървена структура. Конструкцията евентуално е излишък от пътека, място за сядане или склад и подсказва, че някои хоминиди може да са водили по-малко номадски метод на живот, в сравнение с се смяташе до момента. Тъй като дървото се разлага бързо, античните дървени артефакти са необичайност. 

Най-тежкото животно

Животинското царство наподобява има нов първенец в тежка категория. Изчезналият  кит, наименуван успешно Perucetus colossus, може да е тежал до 340 тона, към два пъти повече от най-тежките сини китове, сочи разбор на вкаменелости, открити в Перу. Предполага се, че могъщият бозайник е обитавал плитките води преди 39 милиона години, само че с какво се е хранил, с цел да поддържа размерите си, остава мистерия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР