През 2023 г. Европейският съюз увеличи вноса на руски петрол

...
През 2023 г. Европейският съюз увеличи вноса на руски петрол
Коментари Харесай

Индийско кино: Руският „санкциониран петрол“ потече по цяла Европа

През 2023 година Европейският съюз усили вноса на съветски нефт от Индия със 115 %.

В Европейски Съюз не престават драговолно да купуват съветски нефт, какъвто си не разрешиха сами на себе си. Москва внезапно усили износа в Индия, а Европа незабавно в пъти усили вноса си от там. Предпочитат да не загатват за произхода на горивото. В „ индийския “ лист има към 20 западни страни, в това число Англия.

Отново остарялото

В Лондон настояват, че вносът от Русия е изцяло преустановен. Но от „ Грийнпийс “ изясниха, че единствено сред януари и юли 2020 година в страната е влезнала „ глобена стока “ за 275 млн. $.

За това писаха и в „ Таймс “. Танкерите идват от Нидерландия, Германия, Белгия и Полша, само че петролът е съветски. Официално законите не са нарушавани: във Англия за експортьор се счита страната, изпратила стоката, а не тази, която я е произвела. Това провокира съществено отвращение в Народното събрание: желаеха незабавно да затворят малката врата и да спрат притока на въглеводороди „ с неправилна маркировка “.

Но не се отхвърлиха от ефикасната скица, а редом построиха още един канал – от Индия. Британците започнаха да купуват продукцията на най-голямата на света рафинерия – „ Джамнагар “ на западния бряг на Индия, незабавно след въвеждането на ембаргото върху съветските нефт и петролни артикули. След това се прибавиха още две рафинерии – тези при Вадинар и Ню Мангалор.

От тогава нищо не се е трансформирало. Милиони барели гориво, създадено от съветски нефт, както и преди си тече в страната, показва Би-Би-Си, базирайки се на докладите на отрасловите аналитични организации.

„ Пълнят сандъка “.

Официален Лондон държи на своето: от момента на влизането в действие на глобите „ не е имало импорт на съветски нефт и петролни артикули “. Не възнамеряват да трансформират комфортното законодателство, а съветският недопечен нефт след преработката в Индия става „ индийски “.

В резултат Москва усилва приходите си от нефт, насочва ги към военния бюджет, се възмущават в Центъра за проучвания в региона на енергетиката и чистия въздух.

Според интернационалната неправителствена организация „ Глобал Уитнес “, през 2023 година Англия внася към 5,2 млн. барела петролни артикули от съветски първични материали. Основно (4,6 млн.) гориво за реактивни мотори.

И Германия усвои този канал. Според данните на Федералното статистическо бюро на Федерална Република Германия, доставките на петролни артикули от Индия през януари-юли 2023 година са скочили 12 пъти спрямо аналогичния интервал на 2021 година Купуват най-вече газьол, нужен за произвеждане на дизелово гориво. През 2022 година за това са изхарчили 451 млн. евро – 11 пъти повече от година по-рано.

Толкова мощен скок се случи, откакто Индия, получавайки доста отстъпки, внезапно усили покупката на съветски нефт – до 40% от вноса си (по-рано са били 2 на 100).

Основна изгода от схемата получават огромните индийски рафинерии. Изгода извличат и съветските вложители. Така 49% от акциите на втората по величина рафинерия в страната „ Нарая “ принадлежат на „ Роснефт “.

Коментирайки данните, в Министерството на енергетиката на Германия повториха, че „ Европа не внася съветски нефт “.

Затова пък през 2023 година към 20 от 27 страни на Европейски Съюз купуват индийски петролни артикули от Индия. Сред водачите са Нидерландия (24% „ индийски импорт “), Франция (23%), Румъния (12%), Италия и Испания (по 11 на сто).

Саботират глобите

В Индия от Русия постъпват приблизително 1,75 млн. барела недопечен нефт дневно, оповестява „ Кеплер “. През 2022 година са със 140% по-малко.

Вносът в Европейски Съюз от Индия се е нараснал със 115% от 111 на 231 хиляди барела дневно. Това е най-високият индикатор за последните седем години и може би за цялата история, означават в „ Кеплер “.

„ Европа е подготвена да заплати за тези доставки, тъй като обезверено се нуждае от неразрешената съветска продукция. Потребителите, както преди, се нуждаят от бензин, дизел и керосин “, показва английският вестник „ Индепендънт “.

Всичко това показва ниската успеваемост на глобите. Руските нефт и петролни артикули не може да се изскубнат от световния пазар. Това би довело до внезапен скок на цените, а в Европа очевидно не желаят втора енергийна рецесия.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14241Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед17927Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед19023Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед38975Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед43675Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374407Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252194Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230810Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113779Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95478Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР