През 2023 г. е предвидено плащане през март, но за

...
През 2023 г. е предвидено плащане през март, но за
Коментари Харесай

Има плащане по ПВУ през март, но трябва да изпълним 66 мерки. Готови са 21, а 45 чакат - Икономика

През 2023 година е планувано заплащане през март, само че с цел да се случи - би трябвало да осъществим 66 критерия. От тях до 13 януари сме изпълнили 21, чакат ни още 45, а огромна част са законодателни. Като образец Каримански даде Законът за електронното ръководство, който би трябвало да влезе в действие, влизане на мощ на Закона за енергетиката и подзаконовите актове по отношение на енергийната беднотия.

Това съобщи някогашният министър на финансите и сегашен консултант в МФ Любомир Каримански пред бТВ.

" Размерът на бюджетния недостиг за 2022 година на начислена база е 2,9% от Брутният вътрешен продукт. Ние сме в границите на 3-те %. Ако приказваме за касово осъществяване - парите на страната, особеното е, че предстоящото осъществяване имаме нац бюджет с 3,3% - са средствата от Европа, които по този начин и не можем да усвоим до края на 2022 година и против които отпуснатите средства би трябвало да заложим промени ", разяснява още той. 

По думите му нито сме направили промени, нито имаме планове: " Европа ни дава едни пари и ни споделя да правим промени до края на годината с планове. Ние не го вършим и е обикновено да ни се търси сметка дали ще го създадем до края на 2023 година, без да ни дава в допълнение пари. Става дума за законодателството, което трябваше да се промени; да се одобряват промени в данъчни закони. Имаше лист с най-малко 21 законопроекта ". 

По думите му не създадем ли това, отместваме датите до края на Плана за възобновяване. Каримански сподели, че това е все едно да натрупвате сметки няколко години към Топлофикация, а най-после, когато отидем, да получим хем огромна сметка, хем непостижима.

" Политическата действителност обаче е популистка. Не липсваха такива обещания и наддавания. Ако тази година пенсиите са 15,7 милиарда лв. разноски, това е един от най-големите разноски, само че през идната година с използването на швейцарското предписание, тази сума ще стане 19,310 милиарда лв.. Такъв напредък на пенсиите и обществените разноски от 2022 година ще набъбнат най-малко с 5 милиарда лв. ", безапелационен е съветникът в МФ. 

Той попита дали нашата стопанска система е способна да навакса сходни разноски. 

Любомир Каримански изясни, че целият държавен дълг на страната е 36 милиарда лв., външният дълг е 25 милиарда лв., а вътрешният - държавни скъпи бумаги - 11 милиарда лева, като през март 2023 година имаме заплащане на външния дълг.

По думите му инфлацията ще се поуспокои поетапно. Това ще се усети, в случай че не през първото, то през второто полугодие.

Каримански разяснява въпросът с " Нексо ", като съобщи, че компанията не е банка, тъй като няма нужните документи от регулаторните органи нито тук, нито в Съединени американски щати. " Въпреки демократичния режим в Щатите, основният прокурор на Ню Йорк е споделил, че не може да се правят покупко-продажби без регистрация и лиценз ", сподели той. 

Експертът посочи, че не знае дали въпросът с Nexo е повлиял на президента Румен Радев при връчването на третия мандат: " Излизайки тъкмо в този момент този случай, в обществото витае чувството, че президентът се е повлиял ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР