През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме

...
През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме
Коментари Харесай

Зрелищно шоу ще наблюдаваме в небето у нас през 2022 г.

През 2022 година от България ще имаме опция да следим едно отчасти слънчево и началните етапи на едно цялостно лунно затъмнение, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова. По думите й броят на този вид феномени ще бъде общо четири, само че от нашата страна ще се видят единствено две от тях.

На 16 май следващата година ще станем очевидци на началните частични етапи на цялостното лунно затъмнение, добави Димитрова. По думите й явлението ще може да се наблюдава най-добре от Южна Америка, Антарктика и югоизточните елементи на Тихия океан. Продължителността на цялостната фаза на затъмнението ще бъде 1 час и 24 минути. У нас по-добра видимост ще имат феновете, които живеят в Западна България.

Частичното слънчево затъмнение, което ще може да се следи по нашите географски ширини ще бъде на 25 октомври, сподели още Димитрова. То ще може да се види и от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. От България явлението ще може да се наблюдава в ранния следобяд на 25 октомври. За наблюдаващите от София затъмнението ще стартира в 12,27 часа. Най-голямо закриване на слънчевия диск - до 32,1 на 100 от площта му, ще се следи в 13,36 часа. От Източна България затъмнението ще се следи с малко по-голяма фаза по време на максимума му. За Варна началото ще бъде в 12,29 часа, а краят - в 14,54 часа.

През 2022 година се чака и прекосяването на няколко комети със междинна бляскавост, които ще могат да бъдат следени с бинокъл или с дребен любителски телескоп, добави Димитрова. Още в първите няколко вечери на януари любителите-астрономи ще изпратят кометата С/2021 A1 /Leonard/. Тя ще премине през перихелия си на 3 януари 2022 година

В последните вечери на април и първите на май месец, ниско над северозападния небосвод, ще може да се следи кометата C/2021 O3 /PanSTARRS/, сподели още Димитрова. Тя добави, че от нашите географски ширини най-подходящото време за наблюдаване на K2 /PanSTARRS/ ще бъдат месеците юли, август и септември. Тогава тази комета ще бъде доста ярка и забележима даже с бинокъл.

През идната година ще ни зарадват и обичайно най-активните метеорни потоци - Квадрантиди, Персеиди и Геминиди, описа още Димитрова. По думите й максимумът на Квадрантиди ще бъде на 3 януари, към 22,40 часа, с интензивност към 100 метеора за час. Луната тогава ще бъде във фаза новолуние и няма да пречи на наблюденията.

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2022 година ще бъде на 13 август след 4 часа след среднощ. Очаква се интензивността му да бъде над 100 метеора за час, само че най-вероятно земният сателит ще основава ярък декор на небето и това ще пречи наблюденията. Подобна ще бъде обстановката и по време на максимума на метеорния поток Геминиди на 14 декември, към 15 часа. Очаква се интензивността да бъде над 120 метеора за час.

Има късмет най-голямата астрономическа атракция за 2022 година да пристигна от един малко прочут метеорен поток - тау-Херкулиди, добави Димитрова. Тя посочи, че той е доста слаб и се поражда от частици, отделящи се от комета. В края на 1995 година ядрото й се е разпаднало на няколко фрагмента, което допуска обособяване на огромни облаци прахуляк в галактическото пространство. На 25 август 2022 година кометата ще премине за следващ път през своя перихелий, само че преди този момент - рано сутринта на 31 май, се чака нашата планета да прекоси облаците от прахуляк, отделили се по време на разпадането преди години. Ако тези предвиждания на астрономите се осъществен, сред 04,50 и 05,20 часа на 31 май ще може да бъде следен метеорен дъжд с интензивност до няколко хиляди метеора за час. В България денят към този момент ще е настъпил - за нашите ширини интервалът ще е сред 07,50 и 08,20 часа. Скоростта на нахлуване на метеорните тела в земната атмосфера ще бъде относително ниска - към 16 километра в час, което ще докара до наблюдаване на мудни оранжеви метеори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР