През 2022 г. редовно избраното правителство на Кирил Петков падна

...
През 2022 г. редовно избраното правителство на Кирил Петков падна
Коментари Харесай

Депутатите за 2022 година: Лоша, сложна и нестабилна

През 2022 година постоянно определеното държавно управление на Кирил Петков падна с избор на съмнение, имахме предварителни парламентарни избори, длъжностен кабинет, а в този момент и ново Народно заседание, което към този момент наподобява няма да излъчи държавно управление.

От ГЕРБ в лицето на Тома Биков дефинираха годината като неприятна.

" Политическата рецесия не откри своето решение, а се задълбочи още повече откакто при започване на годината стартира да работи едно зле структурирано постоянно държавно управление, което извърши ред безобразия и се самосвали през лятото. Това е пропуснато време за цялата българска нация и за жалост вероятността това време да свърши, не е доста огромна ", разяснява Биков. Депутатът от ГЕРБ уточни, че в този смисъл страната ни сигурно наподобява по-слаба и по-безпомощна. " Това е и повода да не сме в положение да се договорим за Шенген. Има индикации, че можем да пропуснем да се договорим и за Еврозоната. Ние нямаме принадлежности, с които да пазиме националния си интерес в границите на Европейски Съюз и в границите на района. България от фактор на непоклатимост на балканския район и то дълготраен фактор на непоклатимост, който даже имаше в един миг и упоритостта да води избрани процеси, се трансформира в една проблематична страна, която няма ръководство и която се самолишава от вероятности за развиване ", уточни още Тома Биков.

Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната " регистрира, че през 2022 година се е посочило, че смяната е допустима в България. " В политически проект тръгнахме с една убеденост, че след три избора най-сетне ще имаме постоянно държавно управление, с което да можем да решаваме рецесиите. Показахме, че смяната е допустима в България, въпросът е, че е сложна. Виждате, че 7 месеца откакто управлявахме, държавното управление падна заради разнообразни съображения и някои информационни неточности, които имахме и поради ползите, които засегнахме в страната. Като цяло считаме, че страната се придвижва в вярна посока. Трудно ще е да преодолеем всички проблеми, натрупвани в годините и в политически, и в стопански проект, само че лека бавно извървяваме крачките. Скъсахме с модела, в който имаме едно ръководство и една съпротива обаче единствено на доктрина. Всъщност ръководещи и съпротива управляваха дружно. Именно това е, което прави " Продължаваме промяната " - да има същинска съпротива ", добави Арабаджиев.

Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи оцени 2022 година като нестабилна.

" Най-сигурното нещо в политическия живот са изборите. Това стана като присъща линия на българския политически живот. Няма никакъв разговор и никаква толерантност сред политическите водачи. Няма никаква просвета на другарство. Има доста мощно изразен, сензитивен, пулсиращ, популизъм. Той е завладял цялото политическо поле, пространство и терен, в случай че щете и бъдещето на политическия живот. От тази позиция могат да се вършат проекции за развиването на бъдещето и да се предсказва целия политически развой. Това е политическа неустойчивост, политическа рецесия, която е в основата на всички останали рецесии на страната ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи. Той не е оптимист, че популизмът ще отшуми, защото по думите му " тестото, от което са забъркани сегашните водещо политически лица в лицето на огромните политически партии, включва позата пред медийното пространство. " Те желаят всичко да бъде обществено, всевъзможни разговори да се водят обществено. Публичността не значи откровеност в политиката, а по какъв начин да позираш пред хората, с цел да покажеш себе си, приспособен по отношение на изискванията на сегашните публични настройки ", регистрира той. Според него единствено качества като искреността и дадената дума могат да бъдат гаранция за излизане от процеса на неустойчивост. Ерджан Ебатин направи коментар и на това по какъв начин страната ни е изглеждала в интернационален проект. Според него извън ни правят оценка като недорасли, които не могат да намерят вътрешен капацитет да вземат решение комплицираните рецесии и комплицираните проблеми, в които страната и районът се намират. " Би трябвало да се слага на мястото на непряк наблюдаващ, макар че не съм подобен, а съм част от процесите. България наподобява като нестабилна страна, на която мъчно може да се има доверие. Още повече, когато има вътрешна политическа неустойчивост, мъчно може да се има доверие на такава страна в дълготраен проект ", счита той. Народният представител от Движение за права и свободи обърна внимание, че се намираме в нестабилна геополитическа среда и сме на границата на тази неустойчивост. " Когато има необятно опълчване на популистка основа, значи, че политиците по никакъв метод не осъзнават отговорностите освен на национално равнище, само че и от позиция на геополитическата непоклатимост ", изясни Ебатин.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия дефинира 2022 година като динамична.

" Ако би трябвало да вършим математическо съпоставяне - тя се развива в геометрична, не в аритметична градация. Имаше и доста сполучливи моменти, само че има и доста моменти, които будят голямо терзание най-малко за мен. Успехите бяха в региона на обществените действия. В региона на стопанската система също имаше безспорни триумфи ", сподели Гуцанов. Според него са се постигнали обществени придобивки за хората, като безплатните детски градини, детските ясли, началото на една промяна в пенсиите и други. Той изрази паника, че към момента не се знае дали 48-ото Народно заседание ще успее да направи кабинет. " За Българска социалистическа партия е от основно значение да има обикновено постоянно ръководство на страната ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия. Гуцанов счита, че сигналите от страната ни в интернационален проект са били разнопосочни. " Имаше сътрудници, които по всевъзможен метод желаеха да покажат принадлежност към обединението, обвързвана с НАТО и Европейски Съюз. Ние сме част от тази коалиция и точно по времето на Българска социалистическа партия сме станали част от нея, само че това не значи загърбване на националните ползи за такива, които от време на време са прекомерно неразбираеми. В това отношение ние сме български народни представители и първо би трябвало да гледаме интереса на страната си ", счита Гуцанов.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов дефинира 2022 година като година на среща с действителностите.
" Година на среща с действителностите, тъй като беше интервал, в който трябваше да разберем, че светът се трансформира, че българската политика и стопанска система се трансформират. Условията, в които би трябвало да си подсигуряваме националния интерес и сигурността си, доста се трансформират. Трябва бързо да стартираме да се учим да живеем този нов свят, тъй като няма да се върнем в обстановката отпреди това ", сподели Иванов. Според него има известно адаптиране на политическата система към тези нови действителности, само че сигурно не е задоволително. За ръководителя на " Да, България " обаче това е дълбоката причина, заради която не може да се образува държавно управление. " Дезориентация на всички нас, които се занимаваме с политика по какъв начин тъкмо в този нов свят да построяваме процесите на взимане на решение и тяхното осъществяване ", разяснява съпредседателят на " Демократична България ".

Той съобщи, че това, което го е разочаровало е, че изпускаме доста благоприятни условия. " За 2023 година се надявам да се приближим към по-ясна дарба за фокусиране, приоритизиране и осъществяване на амбициозни цели ", съобщи още Христо Иванов.

Александър Николов от " Български напредък " счита, че за България 2022 година в политически проект е била комплицирана - година на продължаващи промени и на частични разочарования във връзка с това какво посланичество са получили митингите от предишния парламент.
По думите му, 2022 година е била година разнобой в целите на политическите партии, които в предишния парламент са поели ангажимент да изпълнят това, което през 2019 и 2020 година хората на площада са поискали. " Логично този разнобой докара до разпад на четворната коалиция, предварително преустановяване на мандата на предходния парламент и провеждането на избори и сформирането на сегашния ", разяснява още Николов. Депутатът от партията на Стефан Янев счита, че езикът на борбата продължава и в актуалното Народно заседание, само че все пак се надява, че множеството рецесии и нуждата от взимане на решения в последна сметка ще доведат до някакъв дух на конструктивност и ще се стигне до постоянно държавно управление и работещ парламент. По отношение на това по какъв начин страната ни е изглеждала в интернационален проект, Николов уточни, че неуспехът с Шенген е една недобра оценка за мястото ни в интернационалните връзки и по-специално в Европейски Съюз.

Източник:© Actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР