През 2021 г. вятърните и слънчевите инсталации за първи път

...
През 2021 г. вятърните и слънчевите инсталации за първи път
Коментари Харесай

Проучване: Все повече страни получават електроенергия от вятър и слънце

През 2021 година вятърните и слънчевите съоръжения за първи път са генерирали 10% от международната електрическа енергия, демонстрира ново изследване.

Петдесет страни получават повече от една десета от електрическата енергия си от вятърни и слънчеви източници, сочи проучване на Ember - мозъчен концерн за климата и енергетиката.

С възобновяване на международните стопански системи след пандемията от ковид през 2021 година търсенето на елктроенергия внезапно набъбна. Това докара и до внезапно нарастване на електрическата енергия, добивана от въглища, което набъбна с най-бързия ритъм от 1985 година насам.

Изследването демонстрира, че растежът на потребността от електрическа енергия през предходната година се равнява на прибавянето на потребител като Индия към международната мрежа.

През 2021 година слънчевата и вятърната сила, както и други чисти източници, са генерирали 38 % от международното електричество. За първи път вятърните турбини и слънчевите панели са генерирали 10% от общото количество.

Делът, приближаващ от вятъра и слънцето, се е удвоил от 2015 година насам, когато беше подписано Парижкото съглашение за климата.

Най-бързо прекосяването към вятърна и слънчева сила е станало в Нидерландия, Австралия и Виетнам. И трите страни са трансферирали една десета от търсенето на електрическа енергия от изкопаеми горива към зелени източници през последните две години.

" Холандия е превъзходен образец за страна с по-северни географски ширини, която потвърждава, че освен там, където грее слънцето, само че и в подобаващата политическа и социална среда има огромно значение за това дали слънчевата сила ще стартира да се употребява по-масово ", сподели Хана Броудбент от Ember.

Във Виетнам също се следи впечатляващ напредък, изключително в региона на слънчевата сила, която единствено за една година е повишена с над 300 %.

" Това, което видяхме, беше голямо нарастване на производството на слънчева сила през предходната година, което освен отговори на нарасналото търсене на електрическа енергия, само че и докара до спад в потреблението на въглища и газ ", се споделя в изследването.

Въпреки тези обстоятелства и това, че някои страни като Дания към този момент получават повече от 50% от електрическата енергия си от вятър и слънце, въглищната сила също означи незабравим растеж през 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР