През 2021 г. Меркурий ще бъде „ретрограден“ три пъти -

...
През 2021 г. Меркурий ще бъде „ретрограден“ три пъти -
Коментари Харесай

Физик от БАН разби на пух и прах мита за ретроградния Меркурий

През 2021 година Меркурий ще бъде „ назадничав “ три пъти - от 30 януари до 21 февруари, от 30 май до 23 юни и от 27 септември до 18 октомври. Периодите по никакъв метод не вещаят несгоди и неволи. Това сподели за небесните феномени през 2021 година физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

Физикът прикани да се отърсим от внушенията на шарлатаните, които елементарно въздействат на лековерните хора, че нещо неприятно ще се случи.

„ Нека да разясним в резюме какво значи това и дали в действителност има мотив за безпокойствие? Да си представим, че едно дете се качва на въртележка в някой увеселителен парк или на влакче, обикалящо в кръг по релсите си.

Ние стоим на разстояние от оборудването и единствено следим. Когато в хода на всяка поредна обиколка виждаме от нашата позиция детето да се движи, да вземем за пример, отдясно – наляво, тогава твърдим, че неговото придвижване е ретроградно и освен това – изпадаме в суматоха поради което! Изглежда наивно нали? В този случай ние записваме единствено очевидно пренасяне на детето наляво – надясно, до момента в който в реалност то прави с влакчето обиколка след обиколка ", изясни той.

"Меркурий е най-близката до Слънцето планета и по тази причина обикаля към него най-бързо – за 88 дни. Но въпреки и по-бавно, нашата планета обикаля към Слънцето в същата посока, заради което наподобява, че интервалът на Меркурий е по-дълъг – съвсем 116 дни.

Този интервал се назовава синодичен. Поради близостта си до Слънцето, Меркурий се следи най-добре към моментите, когато е очевидно най-далеч от него – на ъглово разстояние към 22° източно или западно от централното ни величие. Тези оптимални забележими отдалечавания на планетата се назовават оптимални елонгации (максимални отклонения).

Когато Меркурий се намира в оптималната източна елонгация, той се следи вечер след залеза на Слънцето, ниско над западния небосвод и от този миг планетата стартира да се движи назад (на запад) на фона на звездите – т.е. „ ретроградно “, изясни явлението Пенчо Маркишки.

По думите му това продължава към 44 дни, до момента в който Меркурий доближи оптималната си западна елонгация.

„ Тогава той се следи комфортно рано заран преди зазоряване над източния небосвод. Тези две крайни положения на планетата подхождат на случаите в нашия образец, когато виждаме детето в извънредно ляво или в извънредно дясно състояние – преди обикалящото влакче да смени очевидно посоката си на придвижване. Очевидно в тези прави и противоположни забележими придвижвания на планетата няма нищо смущаващо “, увери Маркишки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР