През 2021 г. комуникационният пазар в България официално се възстанови

...
През 2021 г. комуникационният пазар в България официално се възстанови
Коментари Харесай

Най-големите медийни агенции

През 2021 година информационният пазар в България публично се възвърне от пандемичната рецесия. След двуцифрения спад на приходите на най-големите медийни организации през 2020 година единствено година по-късно те регистрират растеж от близо 35% до общо 150.6 млн. лева Бизнесите на съвсем всички компании в класацията нарастват. Повечето от тях показват една и съща причина за това - възвръщане и увеличение на вложенията на клиентите им. Оборотите на медийните организации постоянно съставляват композиция от информационните бюджети на клиентите им, които ръководят, и таксите за обслужването им. Някои компании обаче заплащат непосредствено на медиите или на онлайн платформите, където популяризират, и бюджетите им не минават през организациите, макар че отново се ръководят от тях. Затова в реалност вложените средства в връзки през 2021 година са повече от общия оборот на организациите.
Подреждане в класацията
Тази година първото място заема организацията XL Media* под ръководството на Стилян Шишков, който е и изпълнителен шеф и създател на Sportal. Компанията регистрира максимален растеж в приходите от над 190% до 45.8 млн. лева през 2021 година " Промяната се дължи на увеличение на броя на клиентите и увеличение на вложенията им ", разяснява за " Капитал " Даниела Караиванова, медиа шеф в XL Media. В потребителско портфолио на организацията влизат главно компании за залагания, които през последните две години доста усилиха рекламните си инвестиции. По закон рекламата на хазартни игри е неразрешена, само че единствено в случай че е директна. През годините фирмите за залози се научиха ловко да употребяват малките врати в ограничаването и да усилват наличието си в медийното пространство.

Второто място в класацията, заема Argent с 27.3 млн. лева доходи и 20% растеж. На трето място със 7 млн. лева по-малко се подрежда ZAC, които до публицистичното привършване на изданието не дадоха отговор на въпросите. " Българска Медийна Агенция " (БМГ) заема четвъртото място с растеж в приходите за 2021 година над 11%. По думите на медиа шефа Вера Гоцева това се дължи на по-високи бюджети и на обстоятелството, че рекламодателите към този момент схващат, че прекъсването на рекламата води до по-големи вреди за бизнеса им.
Реклама
Агенциите с еднакъв притежател Universal Media Bulgaria и Initiative се подреждат една след друга надлежно на 5-то и 6-о място с близки доходи от 10.8 и 10.4 млн. лева И двете компании регистрират растеж, който по думите на ръководещия шеф Марияна Ковачевич се дължи на повече районен и световен бизнес.

Във втората част на класацията влиза медийната организация Media Club с 3% растеж в приходите до 5.1 млн. лева След нея на девето място с доста огромна разлика се подрежда организацията " Рекламен маркет ", следвана от GK Services с 1.6 млн. лева доходи и единствен спад в класацията от близо 80%. В края на подреждането застава Standpoint media с над 50% растеж в оборотите до 1.7 млн. лева за предходната година.
Нови услуги и възвращаемост
След рецесията и поради продължаващата несигурна икономическа среда рекламодателите, въпреки и с нараснали вложения, търсят сигурна възвращаемост от тях. " Търсенето на приключени решения, които са подкрепени с измерими резултати, е нещо, което следим все по-често ", споделя ръководещият шеф на Media Club Катерина Буюклиева. По думите на Марияна Ковачевич клиентите търсят от ден на ден консултантски услуги при вложение в цифрови медии. " Те чакат ясна възвращаемост на вложенията, качествени конверсии и точно таргетиране ", добавя тя.

Бизнесът на медийните организации би трябвало да се приспособява освен към измененията в бюджетите на клиентите, само че и към смяната в държанието на потребителите, което най-често е в посока нови цифровите канали. Всички погледи са вперени към платформата TikTok, която набира все по-голяма известност в България. " Рекламното наличие в TikTok към момента не е допустимо у нас, само че това даже не е належащо. Конкретни канали и лица към този момент са толкоз известни и следвани, че в случай че даден артикул е показан там, той сигурно ще завоюва известност, изключително измежду най-младата публика, която мъчно може да бъде уловена някъде другаде. Марките обаче би трябвало да внимават - 30 секунди могат да бъдат задоволителни, с цел да съсипят известност, построена с години ", разяснява медиа шефът на Argent Борислав Георгиев.
Реклама
Агенциите от своя страна също се приготвят за идните провокации и промени. " Работим с изследвания и проучваме доста данни. Това е единственият метод да следим трендовете и да реагираме съответно на промени в навиците на аудиториите ", разяснява Катерина Буюклиева.

Въпреки увеличението на бюджетите изпълнителният шеф на Standpoint Media Плутархос Маридакис предвижда несигурна 2023 година " Енергийната рецесия ще води до увеличение на цените на стоките и услугите, което ще докара до намаляването или преструктурирането на маркетингови тактики на фирмите. България е на прага на присъединението в еврозоната. Това ще рефлектира също на цените на стоките и услугите. Клиентите няма да спрат да влагат. Подобни обстановки могат да доведат до по-високи пазарни дялове. Ние сме подготвени да посрещнем провокациите ", споделя още той.

*XL Media е добавена в класацията след публицистичното затваряне на печатното издание. Промяната е отразена единствено в онлайн разновидността на " КМаркетинг Factbook "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР