През 2020-та година мотото на деня е Климат и вода“,

...
През 2020-та година мотото на деня е Климат и вода“,
Коментари Харесай

23 март – Световен ден на метеорологията

През 2020-та година мотото на деня е „ Климат и вода “, прецизират от Национален институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. С всяка минала година, потреблението на вода се усилва с към 1%. Очакват се до 2050 година нови 20% до 30% над настоящото равнище на потребление на водата. Затруднението от налична и качествена вода заплашва устойчивото развиване, екосистемите и биоразнообразието в международен мащаб. Глобалните хидрологични условия от наводнения и суши, както и евентуалните спорове по отношение на потреблението на водата съставляват едни от най-големите провокации и закани, пред които е изправен светът.

Климатични промени: Повишаващите се температури усилват скоростта на изпаряване. Валежите не са разпределени отмерено, падат при рискови обстановки и заплахите стават все по-сериозни. Наводненията и сушата водят до вреди, подбудени от несъответстващи практики за обмисляне и ръководство. Морското ниво се повишава. От 70-те години насам регионите, наранени от сушата, са се удвоили. Ледниците се топят и това няма да докара до по-добро.

Не можем да управляваме това, което не измерваме! Ефективните политики за наводнения и суша могат да се ползват единствено с измерени данни и модели за оценка на честотата и степента на рисковите събития. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР