През 2020 година близо 60 % от посегателствата над ЛГБТИ

...
През 2020 година близо 60 % от посегателствата над ЛГБТИ
Коментари Харесай

Доклад: През 2020 г. ЛГБТИ хората са получавали най-много заплахи през интернет

През 2020 година близо 60 % от похищенията над ЛГБТИ хора са били под формата на закани, като най-често те са отправяни в интернет и на публични места - улици, площади, градинки и паркове.

Това са част от данните годишния на фондация " Глас " за случаите с представители или симпатизанти на ЛГБТИ общността. Информацията е от постъпилите сигнали на платформата wearetolerant.com. Петима души са докладвали за физическо посягане, двама - че не са били наети на работа

Заплахите са били максимален дял от похищенията и през 2017 година, само че тогава докладвалите не са съобщавали за случаи на тирада на омразата.

Докладът е направен в границите на плана " Дъга на омразата ", финансиран от стратегия " Права, Равенство и поданство " на Европейския съюз (2014-2020). В рамките на плана на 21 октомври се организира и конференция по тематиката, в която присъединяване взеха представители на разнообразни организации и институции, измежду които Министерство на вътрешните работи и Националния институт за правораздаване. На нея стана известно, че над 200 български служителя на реда са минали образование за следствие на анти ЛГБТИ закононарушения.

Данните за 2020 година демонстрират, че " малко над една пета - 22% от обявените произшествия (10 от 45 сигнала), са квалифицирани от подалите ги лица като " тирада на омразата ". Още 18%, обаче (8 от 45), оповестяват за тирада на омразата като съпътстващо действие, по едно и също време с по-тежките действия, които са претърпели или на които са станали очевидци. Два от подадените сигнали за тирада на омразата като главно действие, и четири от осемте, съобщаващи я като съпътстващо действие, алармират за рецидивиращо събитие на ежедневна база. В съвсем всички случаи това са възпитаници, които са подложени на непрекъснати насмешки в учебно заведение ", написа още в отчета.

В него се прецизира, че " това е следващо удостоверение за сериозността на издевателството по отношение на ЛГБТИ младежи в учебно заведение ". Най-често за тирада на омразата оповестяват като главно действие гей мъже (4 от 10 сигнала), само че също по този начин прави усещане разнообразното самоопределяне на съобщилите, измежду които има също лесбийка, бисексуални и хетеросексуални. Съобщилите за тирада на омразата най-често живеят в София (40%), само че още толкоз не са дали информация за обитаемото място.

По-често сигнали се подават на хора, които живеят в София или в регионални градове. " Това обаче не би трябвало преждевременно да се пояснява като по-голяма разпространеност на хомофобските и трансфобските действия в огромните градове ", прецизират създателите на разбора. Според него причина да няма сигнали от дребните обитаеми места, е чувството за липса на анонимност измежду хората там, което може да попречва множеството от тях да подадат сигнал даже и под тази форма, а други може да накара да премълчат или преиначат местоживеенето си.

" За разпределението по възраст могат да се вършат още по-малко заключения, защото едвам една трета от подалите сигнал са я споделили. Сред тях доминират 15-24 годишните, следвани от хората сред 25 и 34 година Сигнализиралите за хомофобски и трансфобски действия са споделяли доста по-охотно пола и половата си ориентировка. Мъжете са три пъти повече от дамите, като гей мъжете съставляват най-голяма част: 57%, или 21 от общо 37 души, споделили и пола, и половата си ориентировка. Бисексуалните мъже съставляват 19% (7 от 37), а лесбийките - 16% (6 от 37). Сред тях има също една бисексуална жена, една хетеросексуална жена и един хетеросексуален мъж. Въпреки че делът на хетеросексуалните е алегоричен - към 5%, самото им наличие като подаващи сигнали за действия, на които са били очевидци, е сигнал за зараждаща се обществена взаимност и социална сензитивност към тематиката ", считат от фондация " Глас ".

Все още огромен проблем е, че доста дребна част от случаите са докладвани на полицията. Около една четвърт рапортуват, че не са се обърнали към органите на реда, тъй като не считат случая за задоволително сериозен, а една част са показали като причина, че полицията не може да направи нищо по въпроса.

На конференцията бяха показани рекомендации за законодателни промени във връзка с закононарушенията от ненавист против ЛГБТИ хора в България и въвеждане на политики в отбрана на правата на жертвите. За тях приказва създателят им Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК).

В неговото ревю той разяснява, че причинителите на закононарушения от ненавист постоянно намират, че вършат нещо вярно и положително, тъй като са уверени, че групата, която нападат, няма място в обществото. " Това е и главното, което отличава закононарушенията от ненавист от останалите закононарушения - претекстовете на причинителя, неговите убеждения за действителната или хипотетична принадлежност на жертвата към дадена група, както и убежденията му за тази група като нежелана ", прецизира създателя на рекомендациите.

" Много страни по света плануват опцията неоправдателната присъда да признава, че действието е осъществено на основа на половата ориентировка, половата еднаквост или изразяването на пола на жертвата и санкционират закононарушенията от ненавист като по-тежки действия. Българският Наказателен кодекс обаче не планува сходна опция, макар че такава към този момент има за действия, осъществени на основата на расата, народността, етническата принадлежност, религията или политическите убеждения на потърпевшите лица. По тази причина ЛГБТИ хората, ставащи жертва на такива закононарушения неведнъж не получават от страната отбрана. В обособените случаи, когато получават, не трябва прието за какво са били нападнати, а на причинителя не трябва казано, че претекстовете, които са го управлявали, не го оправдават ", разяснява още Стоянов.

Затова измежду рекомендациите са в Наказателния кодекс да бъдат въведени квалифицирани сформира за действия, осъществени на основата на половата ориентировка, половата еднаквост или изразяването на пола на жертвата. " Важно е да бъдат включени както половата еднаквост, по този начин и изразяването на пола. Разликата е, че до момента в който при първото приказваме за това по какъв начин даден човек се усеща и самоопределя, то при второто приказваме за външния му израз - по какъв начин наподобява, по какъв начин се държи и облича. Понякога ЛГБТИ хора стават цел на закононарушения единствено поради външния си тип. Най-честите закононарушения, за които би трябвало да бъдат планувани такива сформира, са убийството, нанасянето на телесна щета, унищожаването и повреждането на движима или недвижима движимост, палежът и подбуждането и проповядването на дискриминация, принуждение или ненавист. Засегнатите общности на ЛГБТИ хората би трябвало да вземат участие във всички стадии на полемиките по тези промени, с цел да бъде чут гласът им и съобразено това, което те претърпяват ", е записано в рекомендациите.

На второ място е маркирано, че би трябвало да се усъвършенства приложимостта на инструкция 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета в България (бел. ред за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на престъпления).

" Ефективното използване на директивата не засягамо единствено ЛГБТИ жертвите на закононарушения. Ето за какво са нужни необятни публични съвещания с специалисти от адвокатурата, академичната общественост и гражданския бранш, по отношение на успеваемостта и потребностите от възстановяване на използването на стандартите на директивата в България. На тази основа би трябвало да се разиска и възможната потребност от промени в правната рамка за подкрепяне на жертвите на закононарушения, отговарящи на характерните потребности на жертвите на закононарушения от ненавист ", е записано още в рекомендациите.

А на трето място се предлага да се организират образования на представители на правоприлагащите органи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР