През 2020 г. една трета от бюджета на Украйна ще

...
През 2020 г. една трета от бюджета на Украйна ще
Коментари Харесай

Една трета от бюджета на Украйна отива за плащане на държавния дълг

През 2020 година една трета от бюджета на Украйна ще отиде за погасяване на обществения дълг, съобщи министър председателят на страната Алексей Гончарук.

" Нашето държавно управление наследи доста задължения при ненормални лихви. Заради това обслужването на държавен дълг е най-голямата публикация на разноските от държавния бюджет. Средно до 2022 година те ще възлизат на 484 милиарда гривни годишно ", сподели Гончарук, представен от vestifinance.ru.

В сряда Киев притегли още отговорности за 1,25 милиарда евро - емитира нови 10-годишни облигации в евро при годишна рента от 4,375%. Украйна към момента е лишена от опцията да получава заеми от Международния валутен фонд (МВФ) за обслужване на дълга.

Държавният бюджет на Украйна за 2020 година утвърди заплащания по обществения дълг на страната в размер на 423,6 милиарда гривни ($17,3 милиарда ), от които 282,1 милиарда гривни (11,5 милиарда долара) за погашение на главната сума и 141,5 милиарда гривни ($5,8 милиарда) - за лихвени заплащания.

22% от обществения дълг на Украйна идва от заеми от МВФ, Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие.

Разходите по обслужване на дълга са разпределени като най-малкото заплащане пада на четвъртото тримесечие, а най-голямото - на третото.

През 2020 година украинските управляващи имат намерение да заемат 14,6 милиарда $, от които 4,8 милиарда $ на външния пазар, планува закона на държавния бюджет на страната.

В края на 2020 година делът на вътрешния дълг ще бъде 42% от общия държавния дълг, а делът на външния дълг - 58%.

Украинското държавно управление авансово утвърди плана на държавния бюджет за 2020 година с прогноза за растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,3%, инфлация от 6% и недостиг от 2,09% от Брутният вътрешен продукт. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР