През 2020 г. българите ще живеят в „умни“ градове, ако

...
През 2020 г. българите ще живеят в „умни“ градове, ако
Коментари Харесай

Скоро българите ще живеят в „умни“ градове

През 2020 година българите ще живеят в „ умни “ градове, в случай че държавното управление одобри предложение за понижаване на таксите за раздаваните честоти. Страната може да стартира развой по предложение на честоти за създаване на свръх високоскоростни 5G мрежи през второто тримесечие на идната година.

През седмицата ръководителят на Комисията за контролиране на известията Иван Димитров разгласи, че доникъде на идната година регулаторът ще отвори процедури за даване на честоти в обсега сред 700 MHz и 3,6 GHz. Проучва се опцията цените да бъдат понижени сред 30 и 50 на 100. Според материал на Ройтерс, отдаден на създаване на 5G мрежи в България, вложенията за внедряване на 5G технологията ще бъдат в размер на към 800 млн. лв. през идващите три до четири години.

Ангажимент за създаване на свръх високоскоростни 5G мрежи пое транспортният министър министър Росен Желязков. Според него целенасочените вложения не могат да бъдат други с изключение на пазарно-ориентирани и с цел да може да се подтиква потреблението, ще би трябвало да се мисли за ограничения като намаляването на първичните и годишните такси, които се събират за потреблението на спектъра. Той даде обещание, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи смяна в цената на тези такси.

В момента режимът на създаване на мобилна станция е приравнен към условията за водно-електрическа централа. Според Желязков, тези процедури би трябвало да бъдат облекчени, само че при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

„ Ще понижим административната тежест, само че ще засилим здравния надзор. Мерките във връзка с тарифирането на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които подсигуряват сигурността и здравето, би трябвало да бъдат сложно обсъждани и да работят в система ", сподели министърът и добави, че другият значим аспект е киберсигурността. Оказва се, тази сериозна инфраструктура е обвързвана с голям брой услуги, които са есенциални за обществото – електроснабдяване, енергетика, опазване на здравето и други.

Трите водещи мобилни телеком оператора в България обмислят опциите да обединят сили и да основат споделена 5G мрежа, най-малко в сегментите, където това е възможно. Подобна концепция би ускорилa развиването на връзките от последващо потомство, давайки подтик на бизнеса, стопанската система и потреблението.

Изграждането на актуалните мрежи в Европа не е признато еднопосочно. Например в Швейцария към този момент имаше няколко митинга. Опасенията на стачкуващите са свързани с вредата, която новите антени могат да провокират върху здравето на хората. Швейцария беше от първите страни в света, която престъпи към построяването на 5G технологии. В началото на годината честотите за мобилна връзка бяха разпределени сред три компании. Неочаквано за държавното управление последва недоволството на локалните хора. В няколко кантона даже се стигна до замразяването на построяването на новите антени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР