През 2019-та година от органите на Дирекцията за национален строителен

...
През 2019-та година от органите на Дирекцията за национален строителен
Коментари Харесай

ДНСК е извършила над 35 хиляди проверки на строежи през миналата година

През 2019-та година от органите на Дирекцията за народен строителен надзор са осъществени над 35 хиляди инспекции на градежи, строителни документи и артикули за строителството, оповестяват от контролния орган.

Премахнати са 40 противозаконни градежа, като част от тях са апаратура за хлороунищожение и склад за предпазване на натриев хипохлорит (белина) в Ямбол, както и склад за предпазване на цялостни бутилки и варели с течен хлор, също в Ямбол.

От инспекторите на ДНСК са издадени заповеди за унищожаване и на заведение за публично хранене на морски плаж „ Болата “, както и на завод за произвеждане на епоксидни покрития, полиуретанови, нитроцелулозни, автобои, разредители и системи в Русе, демонстрират още докладите на дирекцията.

От ДНСК с публична позиция по отношение на настояването от кмета на регион "Лозенец " за "Златен век "

24 хиляди са осъществените инспекции на издадени строителни бумаги - позволения за градеж и утвърдени капиталови планове, при които са анулирани над 70 броя позволения за градеж. Извършени са 5 800 инспекции на активността на лицата, упражняващи строителен контрол на градежи от първа до трета категория в това число. Вследствие на тези инспекции, единствено през предходната година са прекъснати удостоверенията на 6 надзорни компании. 3700 инспекции са направени на градежи от първа до трета категория на утвърдените проекти за сигурност и здраве, както и спазването им на място на започнатите, само че невъведени в употреба градежи от всички категории на територията на страната.

По предписание на Специализирана Прокуратура ДНСК изиска информация от кметовете на общини, касаеща законността на строителството на недвижими парцели,свързани с лица, участници в проведени групи за телефонни измами. Проверени бяха общо 130 обекта на територията на гр. Горна Оряховица, с. Дреновец, община Ружинци, област Видин, с. Арчар, община Димово, област Видин, гр. Берковица, област Монтана, гр. Левски, гр. Ветово, област Русе. В разследване на тези инспекции бяха издадени 17 заповеди за унищожаване на противозаконни градежи, от които 1 към този момент е отстранен, 16 са в развой на непринудено унищожаване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за унищожаване от кметовете на съответните общини.

Забрана за прилагане е наложена за 5 обекта. 23 от останалите тествани здания са в категорията на така наречен търпими градежи. През предходната година от чиновници на ДНСК са формирани близо 500 акта по реда на Закона за административните нарушавания и санкции. Наложените санкции и имуществени наказания са на стойност към 940 хиляди лева

ДНСК приключи лицензите на шест компании за строителен контрол

По-честите нарушавания са неспазване проектите за сигурност и здраве – изключително при осъществяване на изкопни работи и подсилване и обезопасяване на изкопите, което може да бъде причина за повреди в строителството. Само в гр. София са издадени 6 заповеди за прекъсване на строителството на обекти, на които са позволени нарушавания при осъществяване на изкопни действия и установени нарушавания по време на строителния развой. Сред нарушаванията, установени от инспекторите са и утвърдени капиталови планове и издадени позволения за градеж в противоречие с предвижданията на подробния организационен проект. Други са свързани с осъществяване на градежи от строители без нужното уверение от Камарата на строителите за съответната категория на градежа или с назначение на механически ръководители на градежите без нужната подготовка, демонстрират още инспекциите на ДНСК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР