През 2019 Нестле България ще вложи 7 млн. швейцарски франка

...
През 2019 Нестле България ще вложи 7 млн. швейцарски франка
Коментари Харесай

Най-големите компании за храни и напитки: Малко по-богато меню

През 2019 " Нестле България " ще вложи 7 млн. швейцарски франка за увеличение потенциала на една от индустриалните линии и замяна на остаряло съоръжение

© Юлия Лазарова Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване
И през 2018 общите доходи на сдруженията в топ 30 за бранш " Храни и питиета " порастват единствено с едноцифрен ритъм. Разликата с година по-рано е, че нарастването през 2018 година е по-силно - с съвсем 5%, до момента в който в миналата ранглиста то бе 3.4%. Финансовите резултати също са постоянни, даже малко по-силни - междинният растеж при облагите е 7%.

В челната тройка на класацията по доходи от продажби се подреждат познати играчи: " Олива ", " Амилум " и " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България ". " Олива " и " Амилум " разменят местата си спрямо миналогодишната ранглиста, а " Кока-Кола ХБК " се изкачва с едно ходило нагоре и още веднъж влиза в топ 3.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тринадесет от фирмите в класацията регистрират по-ниски приходи от продажби, като при три от тях - " ВП бранд интернешънъл " ( " Винпром Пещера " ), " Престиж-96 ", " Бисер олива ", спадът е двуцифрен.

Четири компании в топ 30 са работили на загуба през предходната година, която е най-значима при притежателя на " Винпром Карнобат " - " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс " (близо 4.7 млн. лева.), а при останалите минусът е алегоричен.

Средната доходност на общите доходи за 2018 е малко над 6.5%, или на равнището от 2017. Триото с най-силни маржове е от бранша с питиета: " Кока-Кола ХБК ", " Девин " и " Загорка ". Докато най-големите работодатели в бранша са при храните - " Белла България ", " Бони холдинг " и " Нестле България ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване
Пак по масло

Приходите на водача в класацията " Олива " надвишават 560 млн. лв. през 2018, което е растеж с над 32% по отношение на 2017, а облагата пораства повече от три пъти. През предходната година компанията, която създава сурови и рафинирани масла и през друго сдружение от групата си търгува със слънчоглед, рапица, шрот, белени слънчогледови семки, продължи построяването на новата си мощ край с. Разделна до пристанище Варна-запад. Инвестицията в третия фирмен маслодобивен цех е 40 млн. евро. Очаква се новата фабрика дружно със в този момент съществуващите в Кнежа и Полски Тръмбеш да обезпечи удвояване на размерите, които " Олива " може да преработва, до 700 хиляди тона семена годишно. " Принос за резултатите на компанията имат и положителните реколти на маслодайни култури през 2018. Пазарите ни са обичайно експортни, като усилваме размерите си съгласно потенциала на произвеждане. През 2019 година планираме пуск на новия цех ", разясниха от " Олива ", в която мажоритарен акционер е търговецът на зърно " Билдком " - благосъстоятелност на Ангел Георгиев.

В топ 30 влизат още пет сдружения, преработващи маслодайни култури. " Папас-олио " (4) слиза с една позиция надолу в таблицата, само че още веднъж регистрира въпреки и дребен растеж на приходите. Компанията, която е учредена през 1994 година, има рафинерии в Ямбол и Балчик, както и апаратура за произвеждане на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина. Фирмата има участия в четири дъщерни сдружения: " Зърнени храни-99 ", " ПапасМел " (производство на брашна), " Папас трейдинг ", " Грантурко " - Одрин, Турция (търговия със и предпазване на зърнени и маслодайни култури). Преобладаваща част от капитала на " Папас олио " (93.23%) се държи от " Сент Жиран " с едноличен притежател Георги Ташев. Отново посредством " Сент Жиран " той има и друга маслодобивна компания в топ 30 - " Сън фуудс ", Балчик (17-о място), която регистрира 7% спад на приходите, само че растеж на облагата.

" Бисер олива " слиза с две позиции надолу (30). Компанията е част от групата " Градус " (на братята Иван и Лука Ангелови), в която благосъстоятелност има и украинският жител с български паспорт Александър Дмитриевич Минов (през сдружението си " Рисойл " ). Минов има акции и в " Папас олио ".

" Роса " – Попово (21), също създава растителни масла, слънчогледово брашно, брикети от слънчогледова люспа и други Фирмата регистрира лек спад на приходите с 4.2% и загуба 15.1 млн. лв. през 2018 година Собственици на сдружението са " Роса-М " (99.25%) със съдружници Росица Захариева Илиева и Мариета Недева плюс 29 физически лица.

" Клас олио " - с. Карапелит, Добрич, се изкачва с три позиции до 24-о място в класацията. Основаната през 2001 година от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз компания е трета по растеж на приходите в топ 30. През май 2019 година компанията откри нов комплекс за екстракция на масло. Инвестицията е за 3 млн. лв. и ще обезпечи близо 200 нови работни места. По данни от " Клас олио " планът ще усили потенциала на произвеждане до 300 тона модифицирана продукция за денонощие.

Тази година " Амилум " ще разшири завода си с инвестиция за 243 млн. лева, което ще докара до разкриване на 54 нови работни места

Фотограф: Юлия Лазарова
Сладки вложения

Миналогодишният водач – производителят на артикули от царевица (нишестета, глюкоза, фруктоза и др.) " Амилум България " – Разград (2-о място), регистрира лек спад и на приходите, и на облагата през 2018. Компанията, която е благосъстоятелност на американската Archer Daniels Midland (ADM), разгласи, че тази година ще разшири завода си с инвестиция за 243 млн. лева, което ще докара до разкриване на 54 нови работни места. Проектът включва увеличение на потенциала за преправка на царевица до към 900 000 тона годишно, разширение на линията за произвеждане на подсладители, създаване на апаратура за етилов алкохол през 2020 година Инвестицията, която е най-голямата за американската група в заводите й в света, ще разреши на българското дружество да преработва част от отпадните си артикули.

" Нестле България " резервира петото място в топ 30 и регистрира лек растеж на облагата и алегоричен спад с 0.18% на приходите за 2018 година През предходната година компанията е вложила 5.4 млн. лева – за повишение на прoизводителността и създаване на нови артикули (35%), за вендинг машини за кафе (32%), за безвредни условия на труд (15%), за ремонт на централния офис и дистрибуционния център (14%), за осведомителни технологии (4%). Обичайно компанията, която участва от 25 години в България, влага към 5 млн. лева годишно в страната, само че през 2019 ще вложи 7 млн. швейцарски франка за увеличение потенциала на една от индустриалните линии и замяна на остаряло съоръжение.

" Чипита България " (10) още веднъж е с лек спад на приходите (3.64%) и на облагата. Дружеството e водач в страната на пазара на кроасани с 82% дял в стойност и на бейк снакс (58%). Сред най-популярните марки на компанията, в която крайните притежатели са от Кипър и Гърция, са 7 Days, Fineti, Chipicao и Bake Rolls.

Малък растеж на приходите отрежда на " Монделийз България " 12-о място. " 2018 година беше сполучлива с рекордни продажби в категория " Бисквити " и обичайно постоянен растеж при шоколадите. Приоритетите ни са ориентирани към насърчаване и синергия на тези две категории. За българския пазар Milka е продуктът, който способства най-вече за растежа на чистите продажби ", разясниха от компанията. В категория " сладки бисквити " продуктите на " Монделийз България " порастват и доближават 18.44% пазарен дял, а шоколадът Milka – 36.2 % в стойност. В класацията влиза още едно сдружение от групата на Mondelez - " Монделийз Юръп прокюърмънт " (18), което координира снабдяването със артикули и услуги, в това число и на свързани сдружения в Европа. То регистрира близо 9% растеж на приходите и алегоричен спад на облагата. В края на 2018 Mondelez – международен водач при дъвките, само че без наличие в тази категория в България, навлезе по едно и също време на 10 пазара, в това число и в нашата страна, с дъвки и бонбони Halls.

С 14% спад на оборота " Престиж-96 " заема 27-а позиция в класацията и регистрира по-слаб финансов резултат. " По-ниските доходи през 2018 се дължат на планувано преструктуриране на бизнеса и комерсиалната политика на компанията ". " Престиж " резервира постоянна лидерска позиция във всяка от трите категории, в които оперира – бисквити, вафли и миникейкове, с общ пазарен дял в стойност 21.6% за 2018 година по данни на Nielsen ", разясниха от компанията. През 2018 година компанията продължи да влага в нови съвременни технологии, както и в развойна активност. " Имаме доста позитивни упования за 2019 година с помощта на новите артикули, нова комерсиална конструкция в страната и излизане на нови интернационалните пазари ", обявиха още от " Престиж-96 ".

" Захарни фабрики " (28) е обществена компания, в която влизат предприятия за произвеждане на захар, на захарни произведения, на етилов алкохол и фураж, печатница. Основни акционери в сдружението са " Захар инвест " – Горна Оряховица, " ГУ - Фарадей " - Стара Загора, " Ритъм-4-ТБ " - Стара Загора, които държат 97.07% от капитала. През август 2018 сдружението пласира конвертируеми седемгодишни облигации. А при започване на тази година " Захарни фабрики " влага 11 млн. лева в нова апаратура за произвеждане на етанол, с която индустриалният потенциал се усилва на 60 хиляди литра.

Напитки с марж

" Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани " си връща третата позиция с растеж на приходите 13%, като е водач по доходност в класацията.

Втората по доходност в секторната ранглиста – бутилиращата компания " Девин ", резервира своята 20-а позиция. Дружеството - благосъстоятелност на белгийската Spadel, завоюва няколко правосъдни борби, свързани с марката " Девин ".

През октомври 2017 година " Кока-Кола ХБК " стана формален дистрибутор на италианското кафе Lavazza, което съвсем четвърт век беше популяризирано от компания " Софсток "

Фотограф: Цветелина Белутова
Месни и постоянни

" Белла България " (6) - производител на над 200 продукта - салами, тестени произведения, маргарин, картофено пюре, се изкачва с една позиция нагоре спрямо миналогодишната ранглиста и регистрира над 10% растеж на приходите и лек спад на облагата. През май т.г. компанията купи унгарския производител и снабдител на храни Marathon Foods за 12 млн. лева

" Бони холдинг " (7) също минава с едно ходило по-нагоре в класацията, като регистрира лек растеж на продажбите и спад на облагата през 2018 година Фирмата, която сплотява месокобинатите в Ловеч, Карлово и Русе и няколко свинекомплекса, е затворила цикъла на произвеждане - от фуражите, през генетиката и развъждането на свине до месопреработката и производството на салами.

Производителят на " Лудогорско пиле " - " Амета холдинг " (8), регистрира двуцифрен растеж и на приходите, и на облагата през предходната година. Дружеството - владеене на един от най-големите производители на пилешко в Европа - немската PHW, сплотява птицефермите с касапница " Пилко " и " Лудогорско пиле " в Разград, фуражния цех " Росица " - Павликени, " Свиневъдство Аспарухово " край Плевен, " Ферма Енево " – Шумен. " Компанията се възползва в цялостна степен от направените вложения за 28 милиона лв. през четиригодишен капиталов цикъл. Затвърдихме наличието си на основни за нас пазари в района. Нови пазари като Италия и Албания започнаха да се стабилизират и към този момент постоянно доставяме до далечни дестинации като Рим и Неапол. Екипът ни изследва нови пазари за пилешко месо – Дания, Норвегия, Белгия, Холандия и Малта ", разяснява Любомир Лозанов, изпълнителен шеф. По искане на клиентите компаниите в холдинга минават през голям брой одити от самостоятелни интернационалните организации и покрива световни стандарти за сигурност и качество на храните. " Това уголемява бизнеса ни с клиенти с високи условия и притегля нови, което ни обезпечава относително по-високи доходи и финансови резултати над предстоящите ", заключи Лозанов.

Холдинговата група " Градус " (13) на братята Лука и Иван Ангелови, която включва 6 дъщерни сдружения, в този момент за пръв път взе участие с консолидирани резултати в класацията, по тази причина растежът е сложен за параленост. " Изпълнихме огромна част от задачите, заложени в капиталовия ни проект за 2018 ", споделя изпълнителният шеф на компанията Ангел Ангелов. През лятото на предходната година компанията направи най-голямото първично обществено предложение (IPO) за последните 10 години, като притегли 81 млн. лева Най-много средства са вложени за разширение потенциала на фермите за наставнически стада за увеличение на създаваните разплодни яйца. Компанията е купила нови машини за месопреработка.

Млечен път

" Милки груп био " (9) влиза за пръв път в класацията. Компанията със притежател Поля Димитрова Пеева е производител на мляко и млечни артикули с марката " Саяна ", " Милки ", " На Хорото ", а също така търгува на едро със първични материали за хранителната промишленост - изсъхнало и свежо мляко, растителни и кувертюрни масла, какаови артикули и други Преди седем години името на сдружението беше намесено в дело за измами с Данък добавена стойност, а някои от участниците бяха свързвани с Брендо, само че компанията продължава да се развива.

Обединена млечна компания (ОМК) е на 22-о място в класацията. Компанията, която е благосъстоятелност на основаната в Гърция " Делта фуудс ", влага 4 млн. лв. през 2018 година Според данните на организация Nielsen за 2018 година ОМК заема лидерска позиция на пазара на прясно мляко в България с 37% дял в размер и 39% в стойност. Марката " Верея " е водеща при пресните млека с 33.3% дял в количество и 33.8% в стойност. ОМК заема водеща позиция и на пазара на кисело мляко с 12.7% дял в размер и 13.2% в стойност.

Другият производител на млечни артикули в топ 30 - " Тирбул " (26) - благосъстоятелност на гръцката група Tyras, регистрира лек растеж на приходите и за поредна година загуба, която обаче понижава доста. Компанията, която продава с марката Olympus, влага и в нишови артикули - биопредложения, от козе мляко, свежи немлечни питиета за вегани, 100% натурални сокове.

В топ 30 е и " Данон Сердика " (29) с двуцифрен растеж на приходите и с позитивен финансов резултат. " Danone е водач на българския пазар в стойност при свежите млечнокисели артикули, при които в световен аспект е и специалист ", разяснява Даниела Узунова, изпълнителен шеф на " Данон България ".

Смесен сезон при брашното

В класацията обичайно влиза и производителят на брашна с марката " София мел " - компания " Гудмилс България " - благосъстоятелност на австрийската GoodMills Group. " Поради лекия спад на реколтата на пшеница през 2018 и проблемите в редица страни изкупните цени на суровината се покачиха с към 25% на годишна база. Това изяснява ненапълно и растежа от 8.5% в брутните доходи от продажби ", разяснява Стефан Христосков, финансов шеф. Той цитира данни, съгласно които през 2018 година сдружението е преработило 156 хиляди тона пшеница при 148 хиляди т за 2017 година " Продажбите на брашна са в размер на 122 хиляди тона при 117 хиляди тона през 2017 година Запазваме към 25% дял на експортните пазари (Турция, Гърция, Румъния) в приходите. Компанията е водач в категорията брашно и с 58% пазарен дял в стойност по данни на AC Nielsen към декември 2018. След старта през 2017 година на серията " Биобрашна " за крайни консуматор отчитаме и растеж от 100% в категорията " Био ", заяви още Стефан Христосков.

Другият представител на бранша - " Топаз мел ", има леко по-слаба година и като доходи, и като облага.

Разместване при пивоварите

С доходи малко над 165 млн. лева " Карлсберг България " изпревари " Каменица " (15) и " Загорка " (14).
От компанията цитират данни на Nielsen, съгласно които " Карлсберг България " регистрира растежи на пазарния си дял и в размер (+3.5% по отношение на 2017 г.), и в стойност (+3.8% по отношение на 2017 г.) на фона на едва стагниращ бирен пазар. Общите финансови вложения на сдружението (което само в страната разполага с две пивоварни - в Благоевград и в Шумен) за 2018 година доближават 17 млн. лева Сред локалните марки на компанията е водачът в сектора – " Пиринско ", както и " Шуменско ".

" Загорка " има спад с 5.5% на приходите от продажби и лек растеж на облагата. За последните 20 години пивоварната, която е част от групата Heineken, е вложила над 133 млн. евро.

" Каменица " - благосъстоятелност на американската Molson Coors Brewing Company, регистрира спад и на приходите, и на облагата през 2018 година Тази година компанията се завърна в Пловдив с крафт пивоварна за 2 млн. евро, откакто през 2015 година притежателите й затвориха остарялата бирена фабрика и изнесоха производството в Хасково.

В класацията влизат и две компании, произвеждащи корав алкохол. " ВП брандс интернешънъл " ( " Винпром Пещера " ) е на 16-о място и регистрира 10% спад на приходите, само че излиза на облага за разлика от предходните две години. " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс " - притежател на " Винпром Карнобат ", резервира 19-а позиция и регистрира растеж на приходите, само че и загуба над 4.6 млн. лева През септември 2018 година Специализираната прокуратура разгласи, че е почнала инспекции за пране на пари в следените от предприемача Миню Стайков " Винпром Карнобат ", " СИК индустрийс " и " Топаз мел ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР