През 2019 г. сестрите Гергана и Деница Дамянови основават в

...
Коментари Харесай

Семейна устойчива мода

През 2019 година сестрите Гергана и Деница Дамянови основават в Лондон компанията за облекла blonde gone rogue. Всяка година те стартират по две сбирки, които се създават в Русе от остатъчни и органични платове. Бизнесът е набрал досега над 150 хиляди евро вложения, които ще употребява за разгръщане на екипа и портфолиото от продукти.
През последните години определението " устойчива мода " се трансформира повече в рекламен слоган, в сравнение с в действително деяние за справяне с отпечатъка на промишлеността върху околната среда. Малко са марките, които отиват оттатък маркетинговия трик и показват подробна информация за материалите, които употребяват, индустриалния развой и отношението към чиновниците.

Сестрите Гергана и Деница Дамянови се водят точно от тези критерии, когато преди две години основават марката за екосъобразна мода blonde gone rogue. Макар компанията да е основана в Лондон, те избират да работят с заводи в родния им град Русе. Във времето сбирките им се усилват, само че главната им цел остава непроменена - транспарантен индустриален развой и потребление на остатъчни и органични материали. Бизнесът им притегля вниманието и на вложители, а през юни затварят рунд от българския CEO Angels Club в размер на 35 хиляди евро. Сумата ще бъде употребена за разгръщане на екипа и прибавяне на нови продукти в сбирките им.
От детска фантазия до бизнес Фотограф: blonde gone rogue
Още от тийнейджърските си години Деница Дамянова желае професионално да се занимава с мода. Затова, когато сестра й Гергана отпътува да учи стопанска система и бизнес в Университета в Утрехт, двете стартират да разискват опцията да основат личен фешън бранд. В годините напред обаче те потеглят в разнообразни направления. Деница Дамянова учи фешън дизайн в Nuova Accademia di Belle Arti в Милано и работи за стилния бранд Tommy Hilfiger. Сестра й пък продължава магистърското си обучение в INSEAD и редом работи във финансовия отдел на Philips.

През 2017 година обаче пътищата им се пресичат и за една година живеят дружно в Амстердам. Именно там вземат решение да осъществят дългогодишната си фантазия да основат лична компания. Професиите им се допълват, както и вижданията, че стилната промишленост би трябвало да бъде виновна към околната среда, природата и хората в сферата. Така те вземат решение да основат личен бранд blonde gone rogue. " Идеята ни беше това да е непряк план, с който да се занимаваме отвън главната ни работа ", споделя Гергана Дамянова, която поема бизнес ръководството на компанията.
Капитал - брой 30
В продължение на близо две години те развиват марката повече като занимание, в сравнение с като главен бизнес, до 2019 година, когато напущат работните си места и вземат решение да се реалокират в Лондон, където записват компанията и напълно се концентрират върху blonde gone rogue. " Места като Берлин и Амстердам са съсредоточени върху софтуерни стартъпи, а в Лондон има построена изобретателна промишленост. От друга страна Милано и Париж са възприемани като центрове на обичайна мода, а Лондон, Ню Йорк, Шанхай и Сеул - като иноватори и експериментатори в модата ", изяснява Гергана Дамянова.
Устойчиво русенско произвеждане Двете сестри залагат на производството на общоприети модели облекла в ярки юношески цветове Фотограф: Капитал
Двете сестри залагат на облекла със общоприети модели в ярки юношески цветове. Te създават 80% от стилните си сбирки от остатъчни платове, които са били в остатък от други по-големи производства. " Казваме на фабриките какво търсим, а те ни изпращат подбрани платове, от които избираме. Отскоро работим и с компании от София, Варна и Русе, които изкупуват остатъчни платове и ги препродават ", споделя Деница Дамянова. Избират да шият облеклата в родния им град Русе и персонално се срещат с изискванията на труд във фабриките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР