През 2019 г. RAND Corporation, изследователски център, близък до Пентагона

...
През 2019 г. RAND Corporation, изследователски център, близък до Пентагона
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето я връзката между протестите в Беларус, Карабах и Навални

През 2019 година RAND Corporation, проучвателен център, непосредствен до Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ, разгласява отчет, озаглавен „ Пренапрягане на Русия: Конкуренция от преференциални позиции “ (Extending Russia: Competing from Advantageous Ground), отдаден на геополитическата борба сред Съединени американски щати и Русия. Докладът е част от по-голям план, спонсориран от армията на Съединени американски щати.

Заявената цел на плана беше да се проучат методите, по които би било допустимо да се реализира „ пресилване “ на държавната и военна система на Русия.

Според създателите на отчета техните оферти трябвало да подбуден „ Русия да влезе в конкурентна битка за домейни или райони, в които Съединени американски щати имат конкурентно преимущество, и което ще принуди Русия да се пренапрегне във военно или икономическо отношение или да докара до загуба на вътрешния и интернационалния авторитет на режима “.
Наръчникът в деяние
Стратегията, разказана от анализаторите на RAND, изцяло се вписва в цялата политика на Съединени американски щати по отношение на Русия. Сред предложенията на RAND в региона на морското и сухопътното развиване влизат разширението на наличието на сухопътните сили на НАТО в Европа и военноморските сили на Съединени американски щати и НАТО в Черно море и повишение на военна интензивност на НАТО покрай съветските граници.

В икономическата област: спомагателни наказания, битка с съветските енергийни планове, намаляване на цените на петрола. В региона на осведомителните контрамерки - разгръщането на „ западна осведомителна акция “, употребяваща проблематиката на битката с корупцията.

Показателно е, че последните две оферти, изразени обществено от RAND предходната година, де факто се извършват в медийната акция, обвързвана с „ отравянето на Алексей Навални “. Ето едно увещание за антикорупционния съставен елемент на детайлите на политика и обвиняванията против Кремъл, като задачата е да се принуди Германия да се откаже от „ Северен поток - 2 “. Интересното е, че Навални се загатва доста пъти в този отчет, поръчан от Пентагона.

Още по-показателна глава от отчета е отдадена на „ Геополитическите ограничения “ на битката против въздействието на Русия. Предвид последните събития в постсъветското пространство, самото изброяване на ограниченията наподобява като сюжет, който се извършва пред очите ни:

Мярка 1: Предоставяне на летална помощ на Украйна

Мярка 2: Увеличаване на поддръжката за сирийските бунтовници

Мярка 3: Насърчаване на смяната на режима в Беларус

Мярка 4: Овладяване на напрежението в Южен Кавказ

Мярка 5: Намаляване на съветското въздействие в Централна Азия

Мярка 6: Оспорване на съветското наличие в Молдова



През юли държавният секретар Майк Помпео съобщи, че леталната военна помощ за Украйна ще бъде увеличена през идната година. През същия месец в Сирия, покрай Палмира, бяха арестувани бойци от въоръжената група „ Магавир Ас Саура “, които се образоват в американската база в Ат-Танф, и те описаха за подготовката на провокации, които биха се трансформирали в предлог за нови набези на американците в Сирия.

От 9 август 2020 година Беларус бе разтърсена от митинги. Този сюжет е създаден в същия отчет от RAND. „ Успешното подпомагане на промяната на режима и преориентирането на страната към Запада би било същински удар за Москва “, означи американският проучвателен център.
Внимание към Кавказ
Следващата точка от програмата RAND за Беларус е „ Използване на напрегнатата обстановка в Южен Кавказ “. На Вашингтон се предлага да работи в няколко направления.

Едно от тях е да се опита да вкара Азербайджан в НАТО, употребявайки Грузия и Турция за това. В същото време истината планува да не се разчита на поддръжката за Турция, като се има поради позицията на страната която може да се назова „ мошеникът в НАТО».

В този смисъл са забавни както турската поддръжка за Азербайджан, по този начин и активирането на грузинско-азербайджанските връзки преди началото на сегашния спор, както и предложенията на Тбилиси към страните в спора да проведат договаряния в тях. Конфликтът съответства и с апела на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг към Грузия „ да употребява всички благоприятни условия за доближаване към НАТО и подготовката u за участие в алианса “.

Грузия може да се употребява за пускане на постконфликтното разрешаване на обстановката, за Русия да бъде оставена „ зад борда “.

Друга вероятност, която RAND изследва, е разпадането на съюза сред Армения и Русия.

Разбира се, създателите на RAND не заявяват обществено желанието си да разпалят война в Кавказ, само че изборът на точката на „ накърнимост “ за Русия е доста индикативен.

Показателно е, че през последните месеци Западът нанася целенасочени удари точно по мъчителните точки на Русия, открити от специалистите на RAND. В това отношение са значими не толкоз рекомендациите на специалистите, колкото самият набор от уязвимости. Последното индиректно потвърждава, че една и съща мощ може да стои зад доста явно несвързани събития.

Докладът „ Пренапрягане на Русия: Конкуренция от преференциални позиции “ дава опция за рационално и поредно регистриране на тези събития в логиката на геополитическата борба сред Русия и Съединени американски щати.
Ако тази версия е вярна, тогава Република Молдова, която също се появява в отчета RAND, съвсем несъмнено ще се трансформира в другата точка на напрежение в постсъветското пространство в близко бъдеще. На 1 ноември там ще се проведат президентските избори, където проруският президент Игор Додон ще се състезава с прозападния претендент Мая Санду.

Също по този начин, явно си коства да се подготвим за опити за дестабилизиране на обстановката в Централна Азия. Между другото, на 4 октомври 2020 година имаше парламентарни избори в Киргизстан. И всички знаят какво се случи след тях...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР