През 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата

...
През 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата
Коментари Харесай

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

През 2018 година се чака нарастване на минималната работна заплата - МРЗ до 510 лв.. Такова нарастване е допустимо и то ще се случи 2018 година и ще се осъществя с помощта на 2,5 милиарда повече разноски, планувани в бюджета за идната година, разяснява пред Българска национална телевизия Менда Стоянова.

Тези пари идват от растежа на стопанската система, чака се близо 4 % растеж, а този растеж значи по-големи заплати в действителния бранш, добавя тя.

От 460 лв., каквато е в този момент, МРЗ внезапно ще стигне 510 лв.. 330 милиона отиват за работещите в образованието, което е приблизително 15% растеж на заплатите.

Пари има допълнително, само че те са фокусирани в предпочитаните браншове и по този начин е вярно, счита Стоянова. За армията има планувани към 100 милиона за заплати. Там ще има и капитални разноски за рационализация на войските, към 480 милиона, добавя още тя.

Един милиард лв. повече ще отидат за пенсии и опазване на здравето, както и за обществено подкрепяне. Трябва да се покачат заплатите в обществения бранш, с цел да се привлекат повече хора, които в този момент се отхвърлят от тази работа, поради заплатата, която е близка до минималната, изясни Стоянова.

" Все отново д а не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче огромна част от плановете ще бъдат финансирани и с европейски планове и с наш бюджет ", заяви Менда Стоянова.

 МТСП и обществените сътрудници договарят минималната заплата
МТСП и обществените сътрудници договарят минималната заплата

Министерството предлага три сюжета за установяване на размера на минималната заплата

Припомняме, магистратите от Върховния административен съд ( Върховен административен съд ) анулираха постановлението на Министерския съвет, с което бе избрана минималната работна заплата за 2017 година в размер на 460 лв., последва и реакция от държавното управление. От държавното управление към този момент са разгласили за публично разискване нов план на разпореждане със същия размер на минималната заплата - 460 лв.. Това стана след оборване от страна на бизнеса - работодателите апелираха решението, тъй като не е била спазена процедурата за консултиране.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР