През 2017 г. в Националната следствена служба - НСлС са

...
През 2017 г. в Националната следствена служба - НСлС са
Коментари Харесай

Националното следствие разгледало 246 случая за 2017 г.

През 2017 година в Националната следствена работа - Национална следствена служба са разследвани общо 246 досъдебни производства. За годината е завършено следствието по 126 производства, от които с мнение за съд - 23, с мнение за преустановяване - 65, с мнение за прекъсване - 37 и 1 - изпратено за трансфер на наказателното произвеждане.

Следствените поръчки /молби за правна помощ/, по които службата е работила през предходната година са 162. През 2017 година средномесечно в Национална следствена служба са работили 70 следователи и по този начин междинната натовареност на един следовател за годината е: разследвани досъдебни производства и следствени поръчки - 5,83; завършени досъдебни производства и следствени поръчки - 3,77; предадени с мнение за съд досъдебни производства - 0,33.

За да се обезпечи натоварване, надлежно на квалификацията и опита на следователите в Национална следствена служба и с цел да се преодолее наклонността към понижаване на размера на разследваните каузи /398 за 2015 година, 312 за 2016 година, 246 за 2017 г./, на 8 януари 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров издава заповед, с която се вкарва ред за възлагане на досъдебни производства за следствие на следователи от Национална следствена служба.

Извън случаите в Наказателно-процесуален кодекс, касаещи наложителна подготвеност на Национална следствена служба, оферти за такова възлагане на каузи на службата могат да вършат заместниците на основния прокурор /включително шефът на службата/, административните ръководители на прокуратури и наблюдаващите прокурори. Основен аршин е съществуването на фактическа и правна трудност на предлаганите каузи. При тези предпоставки, основният прокурор със свое разпореждане разпорежда досъдебното произвеждане за следствие на следовател от националната работа.

По този ред от началото на 2018 година до сегашния миг на Национална следствена служба са предоставени нови 102 каузи, всички по предложение на административни ръководители на прокуратури и на наблюдаващи прокурори. Отправянето на такива оферти и възлагането след преценка за особена трудност на досъдебните производства, която да обоснове работа по тях точно в Национална следствена служба, не престават.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР