През 2016 г. Звездин Бесарабов, тогава ученик в 10-ти клас,

...
През 2016 г. Звездин Бесарабов, тогава ученик в 10-ти клас,
Коментари Харесай

Звездин Бесарабов: Думата антиматерия лети из пространството

През 2016 година Звездин Бесарабов, тогава възпитаник в 10-ти клас, бе отличен от президентските награди на БАИТ, за основаването на ArduWrite - машина, която може да пресъздава естествения почерк на всеки човек. През август 2017 година той бе поканен в Берлин да показа изобретението си на събитието на Wacom - Connected Ink пред водачи в промишлеността.

Сега Звездин Бесарабов е един от 24-те гимназисти от България, които се завърнаха от стаж в ЦЕРН през септември. Нашата страна е в първата петорка от 25-те страни членки на ЦЕРН, поканени да изпратят свои възпитаници стажанти на образование при ускорителите на частици. Там те бяха разпределени в работни групи, които да сформират свои планове, благодарение на наши сънародници, учени от ЦЕРН.

Проектът, в който взе участие 16-годишният Звездин, е обвързван с възстановяване работата на компютърната система на опита " АТЛАС " - най-големият опит в градчето на ускорителите на частици. Проектът, който е в развиване, има действителния късмет да бъде прибавен.

Какво Ви притегли към ЦЕРН и по какъв начин Ви избраха за стажа там?
ЦЕРН е международно прочут и е един огромен връх в познанието. Тази стойностна и висша просвета, която се развива там, ме притегли, тъй като бих желал да схвана какво стои в основата на явленията на физическия свят. Нещо, което физиците също се стремят да си обяснят. И доста желаех да видя тъкмо по какъв метод експертите в ЦЕРН основават просвета.

За първи път ЦЕРН дава стаж за възпитаници над 16 години. За това ученическо стажанство, тази година са определени 5 страни от 25-те членки на ЦЕРН, идната година ще са още пет и така нататък И радостното за нас е, че България е в първата петорка.

Изборът за присъединяване за стажа в ЦЕРН се състои в показване на класирания в надпревари и персонални разработки, с които претендентът да потвърди за какво е измежду подобаващите да се допрян до тази страна на науката.

В ЦЕРН канят освен физици, а и много участници от други области на науката. Какви са те?
Там чиста физика няма - и физиците пишат компютърни стратегии. Реално видяно, всичко е обвързвано с изключение на с физика и с математика и осведомителни технологии. Почти цялата активност, което се прави в ЦЕРН, изисква работа с компютри и стратегии.

Какво е за Вас е най-същественото достижение в ЦЕРН? Какво се случва в системата на този " върховен пилотаж " на науката?
С помощта на ускорителя на частици учените се пробват да схванат фундаменталните закони на Вселената - от кое място е почнало всичко в света към нас, по какъв начин се е образувало всичко съществуващо? Стремят се да доближат до истината от какво е структурирана материята - до най-малкия подробност. Защото атомът не е едно цяло, а построен от доста, доста съставни подчастици.

В ускорителя протони се форсират съвсем до скоростта на светлината, като от това се усилва тяхната сила и маса. От конфликта на два противоположни снопа протони се получава обилие от други частици с разнообразни свойства и същина. Те са засечени и подлагани на проучване и по този начин учените стартират да проникват в тайните на Вселената. Това са фундаментални явления, които още не разбираме. Цялата Вселена към този момент наподобява, че работи въз основата на тези явления. Ако разбираем това, уповавам се, ще можем да разберем по какъв начин действа всичко в този свят.

Когато размишлявахте за тайните на Вселената, споменавахте ли там думата " антиматерия "?
Да, тази дума лети из пространството. Антиматерията е обвързвана косвено с ускорителите, които сблъскват частици. Има доста странични опити - за основаване на антиматерия и проучване на свойствата й, за основаването на тежки радиоактивни йони и други Най-силно ме вълнува опитът обвързван с антиматерията, когато сблъскват протон в една статична цел. Шансът да получат антипротон е един на милиард, само че учените съумяват да го получат и го съединяват с антиелектрон (взет от разпада на различен йон). Така получават антиводород и изследват неговите свойства. Но казусът при тази антиматерия е, че тя доста елементарно изчезва, анихилира се, щом срещне материя.

Колко възпитаници от една страна вземат участие в програмата за стажанство и с какви ползи са те?
От всяка страна има по 22 участници, само че особено групата от България беше от 24 души, тъй като е имало подобаващи претенденти, с положителни благоприятни условия, от които е било мъчно да изберат.
Учениците са от всяко кътче на България - най-вече математици, физици и информатици. Обединяващото сред всички е ползата им към физиката.

Сигурно са ви позволили на опознавателна разходка при самата инсталация. Какво усещане Ви остави оборудването?
Не ни пуснаха тъкмо при ускорителя, защото при ускоряването и сблъскването на частиците се излъчва доста радиация. Забранено е на който и да било да слиза долу. Но ние разгледахме страничните опити - фабриките за антиматерия и за тежки йони. Имахме опция да забележим мястото на един от опитите, където се сблъскват частици - при пръстена на ускорителя. Картината е грандиозна - на всички места е окабелено и изпълнено с високотехнологични уреди.

В ЦЕРН работят 90 българи. Как Ви посрещнаха те?
От България са изпратени 50 учени, а останалите 40 са експерти с българска народност, пристигнали от други страни. Ние се срещнахме с някои от тях и доста от тях ни станаха ментори. Бяхме разграничени на 12 екипа, на всеки от които се падна по един наставник за създаването на избран план.

Българите бяха доста приветливи и доброжелателни към нас, правеха всичко допустимо да ни е колкото се може по-приятно пребиваването в ЦЕРН. Подаряваха ни сувенири, събираха средства между тях, с цел да ни създадат изненади, най-впечатляващата от които бе разходка с лодка из Женевското езеро. Като ментори се стараеха извънредно доста да ни срещнат с работата на това научно градче на бъдещето.

Какъв беше планът на вашия екип?
Менторът на екипа ни, доктор Иван Глушков, работи по дистрибутиране на задания за хилядите компютри в опита " АТЛАС ". Там се засичат извънредно доста данни от сблъскването на частици и те се изпращат към един огромен център с 18 хиляди компютърни ядра. Задачата ни бе да създадем инструмент, който разрешава елементарно и тъкмо локализиране на проблеми в устройството на компютрите. Проектът наблюдава процесите и положението при компютрите в действително време и илюстрира това на голям брой уеб страници посредством графики и таблици. Крайната цел е по-лесен метод експертите да следят и откриват проблеми в системата. Работата по този план докара до резултати, само че има още с какво да бъде модернизиран.

Какво отличава опита " АТЛАС "?
" АТЛАС " е един от четирите основни опита в ЦЕРН, най-големият по размери. " Алис " се занимава със стълкновение на тежки йони, а различен се занимава с " черна " материя и " черна " сила, като се пробва да разкрие тяхната същина.

Какво се случи с представянето на плана Ви ArduWrite в Германия?
Точно преди стажанството в ЦЕРН, бях поканен от международния производител на графични таблети Wacom да показва ArduWrite на тяхното събитие в Берлин - Connected Ink.

ArduWrite е машина, която разучава ръкописния почерк на всеки човек и след това автоматизирано трансформира компютърен текст или глас в съответния ръкописен почерк, с писалка върху лист хартия.

В Берлин демонстрирах моята разработка пред 120 водачи в промишлеността, шефове на компании и свързани персони със света на цифровото мастило, което е сферата на Wacom.

Интервюто взе: Сияна Синева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР