През 2015 г. Байчев изгражда една от най-модерните свинеферми в

...
През 2015 г. Байчев изгражда една от най-модерните свинеферми в
Коментари Харесай

Човекът, който работи без почивка от 1989 г.

През 2015 година Байчев построява една от най-модерните свинеферми в страната, която зарежда и личните му магазини

[Капитал] Още по тематиката
Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент за ръководство, не за задължения

Кметът на Сливен пред " Капитал "
13 сеп 2018
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Земеделец, притежател на една от най-модерните свинеферми в България, на верига от 12 магазина за хранителни артикули в Сливен, на ресторант, производител на салами и донор в родното си село Мечкарево и Сливен. Това е притежателят на компания " Еко асорти " Петър Байчев.

Още през 2000 година той е определен за агробизнесмен на годината поради достижението му да затвори изцяло цикъла на произвеждане в бизнеса си – от земята до крайния артикул. Байчев е един от първите в България, които поемат риска да стартират частен бизнес в земеделието - много преди да стане съвременно поради дотациите. През 1990 година взима под аренда 2000 дка земеделска земя и купува техника за 50 000 лева Десет години по-късно Байчев към този момент обработва 44 000 дка земя и разполага с съвременен машинен парк. " Казах на съселяните си - дайте ми земята си, аз ще ви я обработвам и ще ви заплащам лихва. Те ми се довериха. Не съм ги излъгал за нищо през всички минали години! ", споделя земеделецът.

В Сливен Петър Байчев е измежду най-големите аграрни производители. След като се разделя с част от съдружниците си, в този момент обработва независимо над 16 000 дка земя, като 4000 декара от тях са в родното му село Мечкарево, а останалите 12 000 - в землищата на Карнобат. Обработва земята с съвременна техника, в която е вложил близо 5 млн. лв.. Средногодишно влага към 500 000 лева в нова техника. Отделно за поддръжката заплаща към 200 000 лева всяка година. Непрекъснато внедряваме нови технологии на произвеждане, а това е обвързвано с годишни вложения, споделя Байчев. Съвместно със притежателя на сливенското консервно дружество " Фрукто Сливен " Димитър Алексиев Байчев е притежател и на съвременна прасковена градина от 600 дка.

През последните години цената на земеделската земя в Сливен набъбна с повече от 50%, споделя предприемачът. Днес междинната цена на декар земеделска земя в Сливенско е 1000 лева./дка. На процедура предложение няма, а искащите да купуват са доста. Земята в Сливенския край е доста добра за трайните насаждения, нашият край резервира славата си на Долината на прасковите, безапелационен е агробизнесменът.

Земеделието е рисково произвеждане ,твърди Петър Байчев. Като доказателство дава образец с тазгодишната годишна продукция от праскови и резултатите от зърнопроизводството. За основаването на прасковената си градина в землището на с. Крушаре Петър Байчев употребява опциите на Мярка 121 по ОПРСР. На процедура по програмата му признават разноски в размер на 445 000 лв., а градината коства на притежателите над 1 млн. лева

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Реализирани са нови, съвременни технологии на напояване и развъждане на овощните дръвчета. През 2016 година активността им от прасковената градина излиза на облага. Миналата година обаче измръзват 80 дка овошки с десертни праскови на 100%. През тази година внезапното рухване на температурите през февруари също унищожава всички плодове. Разходите за прехрана на градината обаче си вървят – по 700 лева на декар. Така стопанството осъществя големи загуби.

Подобна е обстановката и в зърнопроизводството. Както множеството си сътрудници Байчев отглежда пшеница, рапица, слънчоглед, грах и нахут. Тази година чака по-слаба годишна продукция от рапицата, защото от март до юни не е валял дъжд – тъкмо в интервала, когато стават най-важните витални процеси за растението. Очакванията му са да ожъне със 100 кг/дка по-малко рапица от миналата година. При пшеницата и слънчогледа също не чака високи добиви. " Получаваме 31-32 лева дотация за декар земя приблизително. Тя покрива отчасти получените загуби и ни дава опция да се развиваме в земеделието ", споделя Петър Байчев. За предходната година той има приблизително 15 лв. от декар позитивен резултат, или общо 225 000 лв. облага в растениевъдството.

Точно огромният риск в земеделието е причина Байчев да търси благоприятни условия за развиване на бизнеса си посредством

свине и други производства

През 2015 година с инвестиция в размер на 2.1 млн. лв. построява една от най-модерните свинеферми в страната. За нея употребява опциите още веднъж на мярка 121. Произвежда самичък фуража си, отглежда 150 телета и към 2600 свине. " Ако би трябвало да сравня свинефермата си с хотел, моята свинеферма ще бъде петзвезден хотел ", споделя с усмивка сливенският бизнесмен.

И изяснява, че пространствата за развъждане на животните са самопочистващи се, в тях се поддържа непрекъсната температура, храната на животните в никакъв случай не свършва и е лично произвеждане. Прасетата на Байчев слушат класическа музика, до момента в който играят с топки, с цел да се раздвижват. Раждаемостта във фермата се е нараснала двойно, а междинният дневен приръст е 800 грама. Тази година предприемачът влага още към 300 хиляди лв. в разширение на фермата с 200 кв.м, които ще му дадат опция да отглежда повече животни.

През 1995 година Петър Байчев стартира производството на първите си салами. Преработва на ден 1600 кг живо тегло месо, от които прави 1 звук салами. Снабдява с салами и месо най-вече Сливенски и Ямболски район. Разполага и със лична касапница. Фирмата му преработва годишно 400 тона месо, захранвайки с пресни артикули 12-те си магазина и ресторанта.

Винаги съм чувствал поддръжката на фамилията си и мисля, че тя е

най-важната причина за моя триумф

споделя Байчев. Във компаниите си предприемачът е наел общо 220 души, без да счита сезонната претовареност. Той ръководи производството и преработката, синът му Кирил ръководи търговията, а снахата Стефка се занимава с личния състав и ресторанта. С неспокойствие чака в бизнеса да се включат и огромният му внук Петър, който приключва агрономство, както и дребният - Мирослав, който учи стопанска система. Тази година Петър Байчев възнамерява да осъществя още една фантазия в бизнеса си – да построи съвременна складова база, оборудвана с хладилна база и добре обзаведени офиси. За задачата е купил повърхност в региона на " Фрукто Сливен ", а плануваните вложения са в размер на 600 000 лв..

В очите на съселяните си от родното Мечкарево той е същински покровител поради издигнатата с негови пари нова черква, поддържането на локалния футболен тим и инвестицията в съвременен стадион. В продължение на 20 години Петър Байчев подарява и прясно месо на Дома за безпризорни деца в родния край.

" Богат съм с любовта към това, което върша ", дава отговор той на въпрос дали се счита за състоятелен. И дава образец, който звучи леко шокиращо: Байчев не е ходил на отмора от 1989 година " Как да отида на отмора през лятото, когато зная, че се жъне и съм очаквал този миг цяла година! ", чуди се той. Въпреки това, споделя той, е благополучен човек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР