През 2013 г. Римокатолическата църква обявява, че започва обучението на

...
През 2013 г. Римокатолическата църква обявява, че започва обучението на
Коментари Харесай

Демоничното обладаване и древните практики на екзорсизъм

През 2013 година Римокатолическата черква афишира, че стартира образованието на голям брой екзорсисти, с цел да отговори на възходящото търсене на ескперти, които да избавят хората от злите духове. Църквата твърди, че „ невиждания растеж “ на молби за екзорсизъм идва от повече хора, които са били обладани от зли духове, тъй като практикували „ тъмните изкуства “ благодарение на информация, открита в интернет.

„ Демоничните обладавания се усилват вследствие на това, че хората се увличат в окултизмът и тъмните науки “, споделя отец Франческо Бамонте, който е президент на Международната асоциация за екзорсисти, основана в Итали. „ Няколкото екзорсисти, които имаме в епархиите, постоянно не са в положение да се оправят с големия брой молби за помощ “, споделя още той пред „ La Repubblica “.

Смята се, че хората обладани от злобен дух или дявол стартират да приказват непознати за тях езици, стартират да се гърчат неконтролируемо и да повръщат нокти, части метал или части стъкло. Те би трябвало да се подложат на формалния католически ритуал на екзорсизъм, който включва отдаден духовник, призоваващ Бог, както и разнообразни светии и архангел Михаил, с цел да изгонят демона, който се е вселил в индивида.

Католическата черква обаче, не е единствената религиозна организация, която организира обреди за отърваване от демонично въздействие. В съвсем всяка религиозна и културна традиция в международен мащаб може да се открие концепцията за обладаване от злобен дух и нуждата от някаква форма на екзорсизъм. Тази процедура датира от хиляди години.

В Древна Месопотамия се е считало, че всяка болест идва от мощни духове, които влизат в тялото на човек. Асирийските писмени източници загатват потреблението на заклинания и молебствия към боговете, както и директни способи за изгонването на демоните. Древните вавилонски жреци правили ритуали, като унищожавали глинени или восъчни изображения на разнообразни демони.

В индуистката вяра античните текстове, известни като Ведите, формирани към 1000 година прочие н.е., може да се открие информация за зли същества, които се наместват в делата на индуистките богове и вредят на живите хора.

В писмени източници от Древна Персия, датиращи от към 600 година прочие н.е., оферират сведения за екзорсизъм, употребявайки молитва и обред със светена вода от религиозния лидер Зороастър, който се е смятал за първия вълшебник и създател на религията зороастризъм.

В християнството има доста споменавания за това, че Исус е изпълнявал екзорсизъм и е премахвал злите духове, които обладавали хората. В една добре известна история Исус се натъкнал на вманиачен и заповядал на злите духове да се махнат от него. След това духовете се вселили в стадо прасета, което се затичало, скочило от една канара и се удавило във водите под нея.

Средновековието съживява античните суеверия свързани с демонологията. Често хора, които страдали от психологични болести били оставяни да бъдат „ лекувани “ от духовенството посредством разнообразни техники, които причинявали физическа болежка, като да вземем за пример бичуването.

През вековете обредите, които се употребили в екзорсизма включвали молебствия, заповеди, светена вода, сол и рози. Екзорсистите обаче, привлякли и много скептици. Много учени считат, че по този начин нареченото демонично обладаване е просто форма на психологично заболяване, като нервност, фикс идея, неуравновесеност, синдром на Турет, шизофрения или разстройство на личността. Скептиците считат, че действието на екзорсизмът е една заблуда, която работи върху хората имащи признаци на демонично въздействие посредством силата на внушението или на плацебо резултата.

Вярванията в демонични обладавания от духове остават обаче, непроменени от началото на цивилизацията та чак до през днешния ден. Дали обладаването от демонични сили е действително или е просто резултат от някакви медицински или психически нарушавания към момента е тематика на горещо разискване.

Инфо: Ancient-Origins

Още по тематиката може да прочетете тук.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР